Dolar

32,5179

Euro

34,7280

Altın

2.491,77

Bist

9.548,09

Rus medyasında, 'Esed’e sert eleştiri

Rusya Dışişleri Bakanlığı’na yakınlığıyla bilinen yazar ve diplomat Rami eş-Şair, Esed’i sert sözlerle hedef aldığı bir makale yayınladı. Şair, Esed’i ‘gerçeklikten uzak olmakla’ suçladığı makalesinde, Şam yönetimini ‘ülkede kriz yeniden patlak vermeden önce hesaplarını gözden geçirmesi’ konusunda uyardı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-15 14:55:06

Rus medyasında, 'Esed’e sert eleştiri

Rusya Dışişleri Bakanlığı'na yakınlığıyla bilinen yazar ve diplomat Rami eş-Şair, Esed'i sert sözlerle hedef aldığı bir makale yayınladı.


Şair, Esed'i ‘gerçeklikten uzak olmakla' suçladığı makalesinde, Şam yönetimini ‘ülkede kriz yeniden patlak vermeden önce hesaplarını gözden geçirmesi' konusunda uyardı.

Şair, makalesinde şu ifadeleri kullandı;

“Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in son olarak İtalyan basınına verdiği mülakat, maalesef onun hala hayatın gerçeklerinden, Suriye'de ve halkta gerçekleşen dönüşümlerden uzak olduğunu gösterdi. Ülkenin dokuz yıldır yaşadığı şeyin harici bir komplonun sonucu olduğunu düşünüyor. Savaş, ortadan kaldırılan terörizme karşıydı. Bu zafer, halk ile yönetiminin birbirine kenetlenmesinin bir sonucuydu. Yeniden imarın önündeki tek engel Suriye'ye uygulanan ekonomik yaptırımlardır.”

Şarkul Avsat'ın haberine göre; Şair, Suriye yönetiminin, ‘sanki ülkede her şey yolunda gidiyormuş ve içerde hiçbir kriz yokmuş gibi hareket etmesi' karşısında şaşırdığını belirtti.

Esed'in tüm uluslararası çabaları ve kararları görmezden geldiğini ifade eden Şair, makalesini şu sözlerle sürdürdü;

“Devlet Başkanı Beşşar Esed, tüm Suriye'yi, evinden Başkanlık Sarayı'na gidiş geliş yolunda kendisini çevreleyen durum gibi görüyor. Esed, Şam'ın merkezindeki konutundan ve ofisinden bir kilometreyi geçmeyen çemberin arkasında halkın çoğunluğunun memnuniyetsizliğinden bihaber. Sahadaki gerçek oldukça farklı: Şam'daki mevcut rejime karşı çok güçlü bir muhalefet var. Hem garantör devletlerin taahhütleri doğrultusunda hem de Suriye'de değişimi sağlamayı zorunlu kılan BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uyarınca faaliyetlerini durduran silahlı bir muhalefet var. Bu nedenle,  Beşşar Esed ve Suriye yönetiminin, halkın sabrının tükenmesi ve uluslararası rolün ve çabaların umut olmadığını hissetmesi halinde bunun alternatifinin, Suriye'nin tüm bölgelerini kapsayan ve mevcut rejimi kaçınılmaz olarak devirecek kanlı ve kapsamlı bir iç savaş olacağını fark etmesi gerekli ve şarttır. Çünkü halkların iradesine boyun eğdirilemez ve o daima en güçlüsüdür” ifadelerini kullandı.

Şair, Suriye yönetimine ‘söylemlerini gözden geçirme ve iş işten geçmeden ciddi reformları başlatma' çağrısında bulundu.

Öte yandan Rus kaynaklarının, Suriye'deki muhalif güçlerin ‘Halep kentine saldırı düzenleme hazırlığında olduğu' yönündeki açıklamalarının ardından Moskova, Türkiye ile iletişim trafiğini artırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nun telefonda görüştüğü bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki bakan arasındaki telefon görüşmesinin "liderler düzeyinde gerçekleşen görüşmelerin devamı niteliğinde' olduğu belirtildi.

Kremlin'nden Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada ise, “Liderler, İdlib bölgesi ve ülkenin kuzeydoğusu dahil terör tehdidine karşı mücadeledeki koordineli çabaların etkinleştirilmesi gerektiğini dile getirdi” denildi.



Haber Ara