Dolar

32,4980

Euro

34,7848

Altın

2.419,99

Bist

9.676,01

Rus kaynaklarından 'Cerablus operasyonu' şifreleri

Rusya'nın önemli stratejistlerinden Alexander Dugin'in internet sitesinde, Cerablus operasyonunun Rusya, Suriye ve Türkiye arasında gerçekleşen görüşmeler neticesinde gerçekleştiği iddia ediliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-02 12:23:20

Rus kaynaklarından 'Cerablus operasyonu' şifreleri

Türkiye'nin Cerablus'a yönelik başlattığı Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili şifreler çözülüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Alexander Dugin'in ingilizce yayın yapan sitesi olan katehon.com'da Valentin Vasilescu imzasıyla yayınlanan yazıda, 24 Ağustos'ta başlayan Cerablus operasyonu öncesi, Türk-Rus ve Suriyeli yetkililer arasında birkaç aşamalı görüşmeler yapıldığı iddia edildi. Bu görüşmelerin sonuncusunun Bağdat'ta gerçekleştiği öne sürülen yazıda, son görüşmede, Türkiye 'nin eylemlerinin kontrolü ve sınırlanmasının masaya yatırıldığı kaydedildi

Rus kaynaklı birçok siyasi analiz sitesinde de paylaşılan yazıda, Türkiye'nin Suriye'ye sekiz bin asker sokabileceğine dair bir anlaşma yapıldığı, anlaşma çerçevesinde, Türkiye'nin iki mekanize tugayı, bir topçu alayı, özel kuvvetler taburları, F-16 filosu, helikopterler, amfibi gücü ve ulaşım araçlarını da sınırötesine taşıyabileceği hususunda mutabakat sağlandığının altı çiziliyor

Anlaşmanın ikinci bölümü ise Türkiye'nin hangi sınırlar arasında hareket edeceği konusu. Yazıda verilen bigilere göre, Türkiye, Cerablus'un batısında IŞİD'in bulunduğu Azez şehrine doğru Özgür Suriye Ordusu ile ilerlemesi için bir anlaşma sağladı.

YPG KONUSUNDA DA ANLAŞILDI

PYD'nin askeri kanadı YPG'nin hedeflerini büyüterek Haseke'de Esad ordusuna saldırmasının önemli bir süreç olduğuna vurgu yapan Valentin Vasilescu,  bundan dolayı masada PYD'ye karşı anlaşmada daha rahat bir mutabakat olduğunu da vurguladı. Bu anlaşma çerçevesinde, PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesi için TSK'nın yapacağı operasyonlara, Rusya yeşil ışık yaktı.

Anlaşmada yer alan diğer bir mutabakat konusu da, Türk savaş uçaklarının Suriye'deki varlığı... Elde edilen bilgilere göre, Rusya, Türk savaş uçaklarının Suriye'deki varlığı için S-400 savunma sistemlerinde yeni bir düzenleme yaptı.

TSK'YA YAKIN GRUPLAR HALEP'TEN ÇEKİLECEK!

Aynı yazıda, Türkiye, Suriye ve Rusya'nın istihbarat konusunda da anlaştığı öne sürülüyor. Bu çerçevede, Türkiye'ye yakın olan Halep'teki muhalif gruplar geri çekilecek. Dugin'e göre, bu aynı zamanda Esad ordusunun Halep'te kazanacağı bir zaferi de işaret ediyor.

SURİYE VE TÜRK ORDUSU ORTAK HAREKET EDECEK

Anlaşmanın diğer bir konusu ise Türkiye ve Suriye ordusunun IŞİD çevrelemek ve tasfiye etmesi konusunda ortak hareket etmesi. Yazıda, Türkiye ve Suriye'nin IŞİD ve PKK'ya karşı sınır boyunca bir güvenlik koridoru oluşturacağı bilgisi de yer alıyor.

Haber Ara