Dolar

32,4734

Euro

34,9533

Altın

2.437,28

Bist

9.716,77

Rus gazetesi: Türkiye, Kuzey Afrika'daki askeri varlığını güçlendiriyor

Ankara, Kuzey Afrika'daki askeri varlığını giderek artırıyor. Rusya'nın İzvestia gazetesindeki duruma aşina olan kaynaklara göre Ankara, Libya'da kuvvetlerini artırırken Nijer'de bir Türk askeri üssü konuşlandırmayı kabul etti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-18 09:45:54

Rus gazetesi: Türkiye, Kuzey Afrika'daki askeri varlığını güçlendiriyor

Rus İzvestia gazetesi, Ankara'nın, Kuzey Afrika'daki askeri varlığını giderek artırdığını öne sürdü. İzvestia gazetesi, duruma aşına olan kaynaklardan edindiği bilgilere göre Ankara, Libya'da kuvvetlerini artırırken Nijer'de bir Türk askeri üssü konuşlandırmayı kabul etti.

Gazete, bunun tartışmalı bölgelerdeki enerji araştırmaları nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasında artan gerilimin ortasında gerçekleştiğini söyledi.

Uzmanlar gazeteye, Yunanistan ile silahlı bir çatışma ihtimalinin düşük olduğuna inandıklarını, ancak Türkiye'nin Libya'daki durumu Doğu Akdeniz'deki nüfuzunu güçlendirmek için kullandığını söylediler.

Rusya Bilimler Akademisi Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nün önde gelen araştırmacılarından Boris Dolgo, Rus gazetesine verdiği demeçte şunları söyledi:
"Türkiye şu anda bölgedeki en dinamik güce sahip ve diğer ülkelerin çıkarlarını dikkate almadan çıkarlarını aktif ve sistematik bir şekilde destekliyor.
Ankara, Katar'da askeri üslere sahipken, Libya, İdlib, Suriye ve tüm bölgede nüfuzunu önemli ölçüde artırdı. Erdoğan, Türkiye'yi bölgesel bir güç merkezinden daha fazlasına dönüştürmeyi hedefleyen bir politika izliyor. Ama aynı zamanda küresel olarak konumunu güçlendiriyor. Bu kesinlikle Doğu Akdeniz'deki durumu daha da kötüleştiriyor."

Yunanistan ve Kıbrıs ile Türk askeri çatışmasının beklenmediğini de kaydeden Rus gazeteci Dolga, “Ancak Türkiye ile Arap ülkeleri arasında çatışmalar olabilir. Belki de başta Mısır olmak üzere diğer ülkelerin katılımı yoluyla Suriye'deki iç savaşın tırmanması çatışmalara zemin hazırlayabilir” dedi.

Dolgov gazeteye verdiği demeçte, "Erdoğan'ın ne kadar ileri gideceği ise, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan ve muhtemelen Fransa gibi diğer ülkelerin buna nasıl karşı çıkacağına bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: capital.gr, İzvestia

Çeviri: Feyza Akyıl

 

Haber Ara