Dolar

32,3745

Euro

34,9906

Altın

2.326,10

Bist

9.100,75

Rus doktorlardan, korkutan uyarı!

Rusya'nın başkenti Moskova, zor ve sıkıntılı bir haftaya hazırlanıyor.. Rus doktorlar, 'Koronavirüsü salgının haftaya zirve yapacağı' uyarısında bulunarak Moskovalılara evden çıkmama ve tüm karantina kurallarına uyma çağrısı yapıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-27 12:44:50

Rus doktorlardan, korkutan uyarı!

Çin'den sonra Avrupa kıtasında çok sayıda ölüme yol açan koranavirüs salgını Rusya'yı da etkisi altına aldı.

Son 24 saatte 196 yeni vaka eklenmesiyle hasta sayısı 1036'ya çıkarken, ölü sayısı da 3'e yükseldi.

Bu arada en çok hastanın olduğu başkent Moskova, zor ve sıkıntılı bir haftaya hazırlanıyor... Doktorlar "salgının haftaya zirve yapacağı" uyarısında bulunarak Moskovalılara evden çıkmama ve tüm karantina kurallarına uyma çağrısı yapıyor. Bir haftalık resmi tatilde "sosyalleşmeme" uyarısı yapılıyor.

Moskova yakınlarında koronavirüs (Covid-19) hastalarının çoğunun karantinada tutulduğu Kommunarka Hastanesi'nin Başhekimi Denis Protsenko, başkentte koronavirüse yakalanan hasta sayısının önümüzdeki hafta en yüksek seviyeye çıkabileceği tahminini açıkladı.

Kommersant gazetesinin haberine göre, Moskova'da şu ana kadar 546 koronavirüs vakası kaydedildiğini belirten Kommunarka Hastanesi Başhekimi Denis Protsenko, “Artış (vaka sayısında) var. Önümüzdeki haftanın ortalarında ya da sonunda zirve yapacağını düşünüyorum” dedi.

Moskova'da koronavirüsün yayılmasını önlemeye yönelik atınan önlemlerin aşırı olmadığını belirten görevli, “Kendimiz ne kadar önleyici karantina önlemi alırsak, o kadar fazla etki sağlanır” diye konuştu.

Rusya'nin virüsün yayılımıyla ilgili “İtalya senaryosu”na hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Rus hekim, daha sonra pişmanlık yaşamamak için bugün ciddi tedbirlere başvurulmasının öneminin altını çizdi.

KORONAVİRÜS VADESİ: YA HAZİRAN, YA EYLÜL

“Eğer Rusya'nın koronavirüsle mücadelede Çin'deki gibi bir senaryo olursa, mayıs-haziran döneminde durum düzelir. İtalya'daki gibi bir patlama olması halinde ise, salgının eylülde sona ermesi iyi bir gelişme olur.” Bu açıklama, Moskova'daki tek karantina hastanesi Kommunarka Hastanesinin'nin Başhekimi Denis Protsenko'dan geldi. 

Moskova'da koronavirüs şüphesi olan tüm hastaların kaldırıldığı 40 Numaralı Kommunarka Hastanesi'nin Başhekimi Denis Protsenko, Russia Today ile söyleşisinde, Rusya'da koronavirüse (Covid-19) yakalanan hastaların ortalama yaşının artmasının endişe verici olduğunun altını çizdi.

İlk vakaların görülmeye başladığı zamanlarda hastaneye koronavirüs şüphesiyle gelen kişilerin çoğunun, yurt dışı seyahatinden dönen genç hastalar olduğunu belirten Protsenko, “Şimdiyse vakalarda ortalama yaş 35'ten 39'a doğru çıkıyor, yaşlı hastalar gelmeye başladı, bu durumda daha dikkatli olmalıyız” dedi.

Koronavirüsün en belirgin semptomlarının, 38 derecenin üzerindeki ateş ve kuru öksürük olduğunu hatırlaran Rus hekim, “COVID çoğu kişide Paracetamol içeren bir ilacın tek seferlik alımıyla kendiliğinden geçiyor. Ateş, kuru öksürük, nefes darlığıyla birlikte ve çok endişe verici bir sinyal olan, arteriyel kandaki oksijenin azalması şeklinde ağır bir biçimde de görülebiliyor” şeklinde bilgi verdi.

Moskova'da Covid-19 ile mücadele için üst düzey önlemler alındığını belirten Protsenko, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Moskova 5 bin solunum cihazına sahip. Olumsuz bir senaryo olması durumunda, bazı hastaneler COVID hastalarının tedavisi için donanımlarını artımaya hazır. Bunlardan biri, ekstrakorporeal membran oksijenasyon (ECMO) merkezi olan ve solunum cihazları takviyesi yapılan 52 No'lu Hastane.  68 No'lu Hastane'de de imkanlar var. Kommunarka Hastanesi'nin tecrübeleri, hastanelerin yeniden donanımının 10 saat içinde sağlanabileceğini gösteriyor.

Etkin bir karargâhımız, eğtiimli kadrolarımız, alacakları ücrete bakmaksızın çalışmaya hazır olan genç gönüllülerimiz var. COVID tedavisinde AIDS ilaçlarından ve Newton'un hareket yasalarından yararlanıyoruz. 

Metronun ve araç paylaşımı hizmetinin durdurulmasının akıllıca bir fiki olduğunu düşünüyorum. En kötü senaryoya hazırlıklı olarak hareket etmek gerekiyor. Komik görünmek, tehdidi hafife almaktan daha iyidir.”

“NÜKLEER PATLAMAYA BENZİYOR”

Bu arada Sağlık Bakanlığı Enefksiyon Hastalıkları Başhekimi Nikolay Malışev, sadece son 24 saatte virüs taşıyanların sayısının üçe katlandığını söyleyerek, "Nükleer reaksiyon şekline benzer bir patlamaya hazırlanıyoruz. Çok büyük sayıda insan hastalanacak" diye uyarıda bulundu. Maılşev bu açıklamayı devlet TV kanallarından birine yaparak halkı evde kalmaları konusunda uyardı.

Rusya'da koronavirüsle mücadele önlemleri kapsamında bir hafta resmi tatil ilan edilmişti.

KORONAVİRÜSÜ KREMLİN SARAYI'NA DA SIÇRADI

Koronavirüsünün Kremlin Sarayı'na da sıçradığı, bir kişide korona vakası tespit edildiği açıklandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in yer aldığı tüm etkinliklerin öncesinde katılımcılara koronavirüs testi yapıldığı bilgisini verdi. Peskov,  "Bir koronavirüs vakası olduğunu biliyorum. Bir vakayı doğrulayabilirim ancak ikinci vakayla ilgili bilgim yok" dedi.

40092104682198661

MOSKOVA'DA HAZIRLIK: DEV KORONAVİRÜS
HASTANESİ HIZLA İNŞA EDİLİYOR

Öte yandan Koronovirüs seferberliğinde son gelişme: Moskova yakınlarındaki, Yeni Moskova bölgesinde, Golohvastovo köyünde 43 hektar alana iki hafta önce inşaatına başlanan 70 bin m2'lik özel enfeksiyon hastanesi rekor hızla tamamlanıyor. Yetkililer inşaatın yarısının bittiğini, muhtemelen iki-üç hafta içinde500 yataklı hastaneye koronavirüs hastalarının kabulüne başlanacağını söylüyor.

Yerleşim yerlerinden uzak olduğu için özellikle seçilen bu alanda, 24 saat kesintisiz inşaat sürüyor. 5 bin işçi ve 1200 araç çalışıyor.

Hastanenin yanına 2 bin kişi kapasiteli sağlık personeli lojmanı da yapılıyor.

Yetkililer normalde 6-7 aylık bür süreç gereötiren inşaat çalışmalarının, bu acil projede bir aya kadar indirildiğini belirtiyor. İnşaatta 35 şirket çalışıyor.  

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara