Dolar

32,3282

Euro

35,0649

Altın

2.282,13

Bist

8.998,75

Rus Analist: Erivan, Dağlık Karabağ'da PKK militanlarını kullanıyor

Rus, ‘news.ru/en' internet haber sitesinde analist Igor Nikoforov’ın kaleme aldığı, “Ermenistan’ın Orta Doğu’daki faliyetleri Rusya için tehlikeli” başlıklı analiz haberinde, “Erivan yönetiminin, Dağlık Karabağ'da PKK militanlarını kullandığından şüpheleniliyor” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-24 07:50:15

Rus Analist: Erivan, Dağlık Karabağ'da PKK militanlarını kullanıyor

Rus, ‘news.ru/en' internet haber sitesinde analist Igor Nikoforov'ın kaleme aldığı, “Ermenistan'ın Orta Doğu'daki faliyetleri Rusya için tehlikeli” başlıklı analiz haberinde, “Erivan yönetiminin PKK militanlarını kullandığından şüpheleniliyor” denildi.

Igor Nikiforov analiz haberi şöyle:

Erivan'ın Orta Doğu'da talep ettiği yeni rol Rusya için bir tehdit oluşturabilir. Medya kuruluşları bu sonuca, sol görüşlü Kürdistan İşçi Partisi'nden (PKK) militanların Ermeni topraklarına yeniden yerleştirilmesine ilişkin raporları yorumlayarak vardı. Bu tür adımlar, sadece Dağlık Karabağ'daki çatışmanın çözümüne engel teşkil etmekle kalmayacak, aynı zamanda tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atma riski de oluşturacaktır.

Ermenistan'ın tehlikeli bölgesel süreçler başlattığını iddia etmenin nedeni Arap ve Türk medyası tarafından verildi. Buna göre Erivan, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren PKK militanlarını aktif olarak silahlı kuvvetlerine çekmeye başladı. Gelen bilgiler doğrultusunda, Kürt halkının savunma birimleri de dahil olmak üzere askere alma çalışmaları sürüyor. Gruplar yeniden İran'a ve oradan da Ermenistan'a konuşlandırıldı. Bu faaliyetin büyük olasılıkla Fransız istihbaratının gözetiminde yürütüldüğü belirtiliyor.

Arap basında çıkan haberlere göre, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki son çatışmalardan sonra Erivan, PKK'nın insan kaynaklarına yapılan çağrıları yoğunlaştırdı.

ab_16

Medya, bu adımların Ermenistan'da sözde 'halk milislerinin' oluşturulması sürecinde gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Savunma Bakan Yardımcısı Gabriel Balayan'a göre, yetkililer 100.000'e kadar insanı çekmeyi planlıyor. Erivan, Kürt kökenli olanlar da dahil olmak üzere yabancıları da işe alabilir.

Yakın geçmişte, Erivan'ın Orta Doğu yönündeki faaliyeti, örneğin, Ürdün'den Ermenistan'a eski silahların teminin yoluyla bütçe fonlarının tahsis edilmesi gibi, genellikle yalnızca siyasi ve ticari elitin maddi çıkarları tarafından belirleniyordu. Rus sitesi Ru, bu planın asıl kişisinin Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan'a yakın olan ve şüpheli anlaşmalarıyla tanınan silah tüccarı David Galstyan olduğunu söylüyor. Ancak, Ermenistan'ın Orta Doğu'ya 'dönüşü' ile ilgili açıklamaların hükümete yakın kaynaklar ve uzman düzeyinde duyulmasıyla her şey değişti.

Yine de, gözlemcilerin de görüşüne göre, Erivan yeteneklerine fazla güveniyor, Orta Doğu'da faaliyet gösteriyor ve Kürt solcu radikal gruplarla flört ediyor. Uzmanlar, Ermeni yetkililerin PKK yandaşlarını kullanarak Dağlık Karabağ sorununun uluslararasılaşmasına yol açtığını söylüyorlar.

Bu da Suriye'deki radikallere karşı ülkeye ulaşmalarını engellemek için mücadeleye giren Rusya'nın çıkarlarına yönelik bir tehdit sorununu gündeme getiriyor. Kürt militanlar -özellikle Türkiye'de- kana susamışlıkları ile tanınırlar. Bu yüzden çoğu eyalette yasaklanmıştır.

Kuşkusuz, Erivan bu tür paramiliter oluşumlarla geniş bir 'iletişim' deneyimine sahiptir. Nitekim, Nikol Paşinyan yönetiminde, Lübnanlı Ermeni militanlardan oluşan Rusya karşıtı net bir yönelime sahip ‘Sasna Tsrer' terör örgütü üyeleri 2016 yılında Erivan'ın merkezinde üç polis memurunu öldürdü.

Bu, radikal örgütün yasal, siyasi bir parti statüsünü elde etmesini ve en yüksek siyasi çevrelere erişmesini engellemedi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın iktidara gelmesinin ardından, Erivan Genel Yargı Mahkemesi, polis alayına tanıma üzerine yapılan saldırıda sanıkları ardı ardına serbest bırakmaya başladı. Bu bakımdan, Erivan'ın PKK'ya çağrısı tüm zincirin halkalarından sadece bir tanesidir.

abc_4

Kürt sol radikallerle aktif olarak savaşan Türkiye, PKK militanlarının sınırlarına yakın konuşlandırılmasını da görmezden gelemez. Ermenistan'ın Kürdistan İşçi Partisi'ni dahil etme girişimine cevabı, diğer şeylerin yanı sıra, son zamanlarda Türkiye ile çeşitli davalarda rekabet eden ve onu sert eylemlere karşı kışkırtan NATO üyesi bir ülke olan Fransa'nın açıkça geride kalmasıyla belirlenecektir. Bu Erivan'ı Ortadoğu'ya 'geri döndürme' politikası.

Gazeta.ru web sitesi, Ermeni liderliğinin son zamanlarda attığı adımların, Moskova'nın istikrarlı ortaklarını NATO ile çatışması çerçevesinde etkisiz hale getirme mantığına uyduğu gerçeğine dikkat çekiyor. Bu sınırlarda 'vekalet savaşlarının' serbest bırakılması, yalnızca Rus politikası için riskleri artırıyor.

Kaynak: https://news.ru/en/

Haber Ara