Dolar

32,5551

Euro

34,8512

Altın

2.422,89

Bist

9.645,02

Ruhani'ye adaylıktan vazgeç mesajı

İranlı eski milletvekili Ali Tacirniya, ülkedeki bazı etkili kişiler tarafından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde aday olmama mesajı verildiğini iddia etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-04 13:22:24

Ruhani'ye adaylıktan vazgeç mesajı

İran'ın reformcu gazetelerinden Arman'a konuşan eski milletvekili Tacirniya, ülkedeki bazı etkili kişiler tarafından Ruhani'ye gönderilen mesajın  muhafazakarların cumhurbaşkanına baskı kurma yönündeki en önemli stratejisi olduğunu öne sürdü.

Tacirniya şunları söyledi:

"Muhafazakarların en önemli stratejisi Ruhani'yi Cumhurbaşkanlığı  görevinden vazgeçirmektir. Bu sebeple bütün potansiyel ve imkanlarını Ruhani  hükümetine baskı olarak kullanıyorlar. Kulislerde bazılarının doğrudan ve dolaylı  olarak Ruhani'ye cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde görevden vazgeçmesi için  mesaj gönderdiği konuşuluyor. Bu mesaj iktidarın yapısında rolü olan kişiler  tarafından Ruhani'ye gönderildi."

İran'da Haziran 2013'te düzenlenen seçimlere devletin toplum  üzerindeki kısıtlamalarını kaldırma ve reform vaadiyle giren Ruhani, yüzde 52 oy  alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Göreve geldikten sonra da zaman zaman devletin  tüm alanlarda toplumsal kısıtlamaları kaldırması gerektiğini ifade eden Ruhani,  bu söylemleri nedeniyle muhafazakar grupların tepkisini çekmişti.

Ruhani, geçen yıl nükleer müzakerelerin sonuca ulaşması ve  yaptırımların bir kısmının kaldırılmasıyla rakiplerine karşı elini  güçlendirmişti. Şubatta düzenlenen parlamento seçimlerinden reformcu ve  ılımlıların zaferle çıkmasıyla gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde  Ruhani'ye büyük avantaj sağladığı yorumları yapılıyor.

Muhalif bazı gruplar ise nükleer anlaşma sonrasında  yaptırımların kaldırılmadığını belirtiyor ve anlaşmayı "rejimin tehlikeye girmesi  ve devrimin kazanımlarının yok olması" olarak değerlendiriyor.

Haber Ara