Dolar

32,5860

Euro

34,7636

Altın

2.505,87

Bist

9.693,46

Ruhani'nin 'nükleer' çıkışına Rusya'dan yanıt geldi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini açıklamasının ardından İsrail ve Rusya'dan yanıt geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-08 12:54:25

Ruhani'nin 'nükleer' çıkışına Rusya'dan yanıt geldi

Nükleer anlaşmadaki 26. ve 36. maddelerinin karşı tarafın verdiği sözleri ihlal etmesi durumunda kendilerine karşı adım atma hakkı verdiğini dile getiren Ruhani, bugün nükleer anlaşmaya taraf 5 ülkeye iki uygulamayı durduracaklarını ilettiklerini belirtti.

Ruhani, anlaşma kapsamında uranyum zenginleştirmede 300 kilogramın üzerine çıkıldığında fazlasını başka ülkelere sattıklarını ve karşılığında sarı kek aldıklarını ancak bugünden itibaren bu satışın durdurulacağını söyledi.

Ağırlaştırılmış suyun da İran'da 130 tonu geçmesi durumunda fazlasını başka ülkelere sattıklarını aktaran Ruhani, bu uygulamayı da durduracaklarını ve zenginleştirilmiş uranyum ile ağırlaştırılmış suyu artık satmayacaklarını ifade etti.

Attıkları bu adımların 60 gün için geçerli olduğuna dikkati çeken Ruhani, "Eğer nükleer anlaşmaya taraf ülkelerle 60 gün içinde müzakere masasına oturup petrol satışı ve bankacılık konularında milli menfaatlerimiz temin edilirse bugünkü duruma geri döneriz. Nükleer anlaşma kapsamında uranyumu yüzde 3,67 zenginleştirmeyle yükümlüyüz ancak 60 gün sonunda 5 ülkeyle bir sonuca varamazsak bu yükümlülüğümüzü sona erdireceğiz." şeklinde konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, bu süre sonunda anlaşma sağlanamazsa Arak Ağır Su Reaktörü'nün modernizasyonuna başlayacaklarını da belirtti.

RUSYA: ABD'NİN ANLAŞMADAN ÇEKİLMESİNİN SONUÇLARINI GÖRÜYORUZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey, İranlı mevkidaşına, İran'ın nükleer anlaşma bağlığına Moskova'nın değer verdiğini söyledi. Lavrov ayrıca, İran'ın anlaşmada değişen pozisyonuyla ilgili bir açıklama duymak istediğini, nükleer anlaşmanın geliştirilmesi gibi bir durumun kabul edilemez olduğunu, İran'ın tutumunun, ABD'nin sorumsuz davranışlarından meydana geldiğini ifade etti.

Kremlin'den yapılan açıklamada, "şu an ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin sonuçlarını görüyoruz" denildi.

ZARİF, PUTİN'E MEKTUP İLETECEK

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den, Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin için bir mektup aldığını duyurdu. Zarif, İran'ın nükleer anlaşma kararını şu ana akadar sadece Rusya ve Çin'in desteklediğini, diğer ülkelerin kararlarını duyurmadığını belirtti.

Haber Ara