Dolar

32,5697

Euro

34,9611

Altın

2.425,09

Bist

9.722,09

Ruhani'den Suriye ve Yemen mesajı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 'Suriye ve Yemen'de demokrasi için yardıma hazırız' mesajı verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-29 00:31:38

Ruhani'den Suriye ve Yemen mesajı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Irak ve Afganistan'da demokrasinin oturmasına yardım ettiğimiz gibi, Suriye ve Yemen'de de demokrasinin hakim olmasına yardım etmeye hazırız" dedi.

Ruhani, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında Mina'daki izdiham nedeniyle Suudi Arabistan'ı eleştirerek, olayın nedenlerinin soruşturulmasını istedi.

"Hacda ölenlerin yasını tutan bir millet adına konuşuyorum" ifadesini kullanan Ruhani, "Manevi bir amaçla toplanan yaşlı, genç, kadın, erkek Müslümanlar, beceriksizlik ve kötü yönetimin kurbanı oldu. Hesap verme olmadığı için kayıpların kimlikleri bile belirlenemedi ve cenazelerin ailelere hızlı bir şekilde ulaştırılması sağlanamadı" diye konuştu.

Ruhani, dünyanın dört bir yanından gelen masum insanların ölmesi ve yaralanmasının doğal afet gibi değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

Konuşmasında İran ile P5+1 arasındaki nükleer anlaşmaya da değinen Ruhani, İran'ın nükleer silah yapmaya niyeti olmadığını savunarak BMGK'nın uyguladığı yaptırımların "haksız ve adaletsiz" olduğunu öne sürdü.

Nükleer silaha halen sahip olan ülkelerin bu silahları imha etmesini beklediklerini kaydeden Ruhani, Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılmasını da isteyerek, "siyonist rejimin" bunun önünde tek engel olmasının giderilmesini talep etti.

"Suriye'ye yardıma hazırız"

Ruhani, konuşmasında Suriye ve Yemen'deki çatışmalara da değinerek, terörizmle mücadelenin bağlayıcı bir uluslararası belge ile yapılmasını ve hiçbir ülkenin terörizmi diğer ülkelerin iç işlerine müdahale için bahane etmemesini istedi.

Terörizmin mağlup edilmesi ve demokrasinin getirilmesi için İran'ın yardıma hazır olduğunu dile getiren Ruhani, "Irak ve Afganistan'da demokrasinin oturmasına yardım ettiğimiz gibi, Suriye ve Yemen'de de demokrasinin hakim olmasına yardım etmeye hazırız" dedi.

Haber Ara