Dolar

32,5129

Euro

34,9463

Altın

2.435,91

Bist

9.794,51

Ruhani canlı yayında Devrim Muhafızları'nı eleştirdi! Ordu tepkili!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, diğer Cumhurbaşkanları adayları ile bir canlı yayına katılmıştı. Ruhani burada Devrim Muhafızları'nın füze denemeleri yapmalarını eleştirmiş, Bunun Batı ile yapılan nükleer anlaşmayı sabote ettiğini söylemişti. Ordudan Ruhani'ye tepki geldi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-08 14:03:06

Ruhani canlı yayında Devrim Muhafızları'nı eleştirdi! Ordu tepkili!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Ruhani, "Devrim Muhafızları'nın üzerinde İsrail karşıtı mesajların olduğu güdümlü füze testleri yaparak ülkeye zarar verdiğini" söyledi. Ruhani, "Nükleer anlaşmayı baltalamak için her şeyi yaptıklarını gördük. Füzelerin üzerine, asla faydasını göremeyeceğimiz mesajlar yazdılar" ifadelerini kullandı. Ruhani, ayrıca bazı odakların kendi hükümetinden bağımsız hareket ettiğini, adayların da nükleer anlaşmayı bozmaya çalıştığını belirtmişti.

ADAYLAR ANLAŞMAYA NASIL YAKLAŞIYOR?

Öte yandan İran'ın Batı ülkeleriyle yaptığı nükleer anlaşma halen ülkede tartışılmaya devam ediyor.

ayın sırasında adaylardan hiçbiri nükleer anlaşmayı tamamen kaldırmaktan söz etmedi. Ancak muhafazakar adaylardan Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ve eski başsavcı İbrahim Reisi, Ruhani'yi anlaşmayla ilgili eleştirdi. Seçim kampanyasını 'İş ve itibar' teması üzerine kuran Reisi, yaptığı açıklamada, "Ruhani, Barjam'dan (nükleer anlaşmaya İran'da verilen isim) sonra bütün yaptırımların kaldırılacağı sözü vermişti. Ancak insanların hayatlarında bir şey değişmedi. Durgunluk ve işsizlik çözülebildi mi?" ifadelerini kullandı.

Reisi'yle benzer eleştirilerde bulunan Galibaf ise, "Anlaşma insanlarımıza ne getirdi? Barjam insanların hayatlarını gelişsin diye yapıldı ancak insanlar haklı olarak hayatlarında değişen bir şey olmadığını söylüyor" dedi.

ORDUDAN RUHANİ'YE TEPKİ 

İran Yargı Erki'ne ait Mizan Haber Ajansının haberine göre Genel Kurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Ruhani'ye tepki gösterdi. Bakıri, "Bir yetkilinin, halkın gücünün göstergesi olan füzeleri, nükleer anlaşma gibi küçük bir konuyla ilişkilendirmesi kabul edilemez" diye konuştu. Nükleer anlaşmada, füze konusuna hiç atıfta bulunulmadığını vurgulayan Bakıri, anlaşma sırasında, tarafların defalarca ülkelerin savunma haklarına vurgu yapıldığı hatırlatmasında bulundu.

DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN TEPKİ

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Gönüllüler Ordusu komutanı Golamhüseyin Gaybperver de Ruhani'nin sözlerine tepki göstererek, "Ülkemizin hedeflerinden olan sloganların füze üzerine yazılmasının neresi kötü anlayamıyorum" ifadesini kullanmıştı.

SİLAHLI KUVVETLERİN 'ÖZERK' YAPISI

İran'da silahlı kuvvetler, dini lider Ali Hamaney'e bağlı olarak görev yapıyor.

Haber Ara