Dolar

32,3288

Euro

35,0948

Altın

2.295,22

Bist

9.045,48

Rousseff göreve geri dönmek için umutlu

Petrobras yolsuzluk soruşturmasının durdurulması için görevden alındığını savunarak yaklaşık iki hafta önce göreve gelen Juca'nın ses kayıtlarının ortaya çıkmasının görevine geri dönmesi konusunda kendisine ümit verdiğini söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 14:34:38

Rousseff göreve geri dönmek için umutlu

AA'nın haberine göre, Brezilya'da geçici olarak görevinden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Dilma Rousseff, çok sayıda siyasetçi ve iş adamının adının karıştığı Petrobras yolsuzluk soruşturmasının durdurulması için görevden alındığını savundu.

Folha de S. Paulo gazetesine konuşan Rousseff, Planlama Bakanı Romero Juca'nın bir petrol şirketinin eski yöneticisiyle yaptığı görüşmenin kamuoyuna sızan kayıtlarını değerlendirdi.

Görevden alınmasının arkasında, Petrobras yolsuzluk soruşturmasını durdurma girişiminin bulunduğunu ileri süren Rousseff, kayıtların ortaya çıkmasının görevine geri dönmesi konusunda kendisine ümit verdiğini söyledi.

Rousseff, "Diyalog, görevden alınmamın asıl sebebinin 'Oto Yıkama' operasyonunu engelleme girişimi olduğunu gösterdi. Bu, hükümeti değiştirmeden, siyasetçileri harcamaya devam etmeyi düşünenler tarafından organize edildi. Bu görüşmeler bizim sürekli söylediğimiz şeyi kanıtlamış oldu: Biz asla müdahale etmedik. Ve görevden alınmamı isteyenlerin amacı buydu. Bunu ben değil, onlar söylüyorlar." diye konuştu.

Petrobras'taki yolsuzluk soruşturmasında adı geçen ve yaklaşık iki hafta önce göreve gelen Juca'nın, eski senatör ve yakın zamana kadar devlete ait petrol şirketi Transpetro'nun yöneticiliğini yapan Sergio Machado'yla mart ayında evinde yaptığı telefon görüşmesinin kayıtları geçen hafta basına sızdırılmıştı.

Kayıtlarda Juca, soruşturmayı durdurmanın en iyi yolunun Rousseff'i suçlamak olduğunu söylüyor ve soruşturmada muhalefetteki kilit isimlere de sıra geleceğini ifade ediyor.

Görüşme kayıtlarının sızmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Juca, görüşmenin yılın başlarında yapıldığını kabul etmiş ancak Michel Temer'in geçici devlet başkanı olmasının, Petrobras soruşturmanın durdurulmasına yönelik bir hamle olmadığını savunmuştu.

Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 12 Mayıs'ta geçici olarak görevden alınmasının ardından yardımcısı Temer, devlet başkanlığına getirilmişti. Rousseff'in suçlu bulunması durumunda Temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar yürütecek. Temer'in adı da devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarında geçiyor.

Rousseff, 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla karşı karşıya bulunuyor.

Haber Ara