Dolar

32,5789

Euro

34,9913

Altın

2.427,65

Bist

9.722,09

Romen Diyojen kimdir?

Bizans Roman imparatoru Romen Diyojen... Romen Diyojen kimdir? İşte Romen Diyojen'in biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-06 18:31:39

Romen Diyojen kimdir?

Romen Diyojen Kimdir?

  1. Romanos 1068 ile 1071 arasında hüküm süren Bizans imparatorudur. Romanos Diogenis, Bizans devleti içinde çok iyi tanınmış ve yüksek siyasal gücü olan bir imparatordur. Romanos Diogenis babasının adı Konstantinos Diogenis'dir.Romanos Diogenis, Bizans ordusunda yüksek rütbelere yükselmiştir.

Romanos Diogenis, 1067 yılında Bizans İmparatoru X. Konstantinos Dukas'ın oğullarını imparatorluk tahtından indirmek için hazırladığı bir komplo nedeni ile idama mahkûm edildi.

İdam infazını hapiste beklerken taht naibi Eudokia'nın ilgisini çekmiş ve onun huzuruna çağrıldı. Eudokia, ondan çok etkilenip ve onu affederek 1 Ocak 1068 tarihinde onunla evlendi. Bu evlilikten IV. Romanos Diogenis olarak, VII Mikhail ile beraber ortak İmparator olmuştur.

Romanos Diogenis, Doğu Anadolu'ya giren Selçuklu ordularına karşı başarılı üç askerî sefer düzenlemiştir. Romen Diyojen, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Alp Arslan ile Malazgirt Meydan Muharebesinde bulundu.

Romen Diyojen Ölümü

Büyük Selçuklu Devleti ile girdiği Malazgirt Savaşı'nda tahttan indirilen Romen Diyojen, Andronikos Doukas tarafından takip edilerek kalede kuşatıldı. Bunun üzerine Romen Diyojen teslim oldu.

Romen Diyojen, 29 Haziran 1072 tarihinde de gözlerine mil çekilerek Kınalıada'ya gönderildi. Romen Diyojen, adada birkaç gün kaldıktan sonra gözlerindeki yaralardan dolayı enfeksiyon kaparak hayatını kaybetti.

Romanos Diogenis Ailesi

  1. Romanos Diogenis ile Anna ile evliliğinden
  • Konstantinos Diogenis

İmparatoriçe Eudokia Makrembolitissa ile IV. Romanos Diogenis'in evliliğinden

  • Nikiforos Diogenis
  • Leon Diogenis

 

Haber Ara