Dolar

32,5246

Euro

34,9712

Altın

2.437,51

Bist

9.716,77

Romanya’da Türk ve Tatar Tarihi Kürsüsü açıldı

Romanya'da Ovidius Üniversitesinde Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi bünyesinde Türk ve Tatar Tarihi Kürsüsü açıldı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-19 21:57:21

Romanya’da Türk ve Tatar Tarihi Kürsüsü açıldı

16 Kasım'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Romanya'nın Köstence şehrindeki Ovidius Üniversitesi'nde yapılan üç yeni projenin açılışı yapıldı. Ovidius Üniversitesi Matematik ve Bilgisayar Fakültesi bünyesinde "Grigore Moisil Türk - Romen Matematik Araştırmaları Laboratuvarı", "Prof. Dr. Cahit Arf Kütüphanesi" ile Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi bünyesinde "Türk ve Tatar Tarihi Kürsüsü" aynı gün açıldı.

QHA'nın haberine göre; Ovidius Üniversitesi'nde yapılan açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Uygar Mustafa Sertel, TİKA Romanya Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan, Romanya Demokrat Türk Birliği'nden Milletvekili İusein İbram, Köstence Vali Yardımcısı Levent Accoium, Köstence İl Eğitim Müfettişliği Türk Dili müfettişi İkbal Anefi, Romanya'da bulunan Türk iş adamları, Ovidius Üniversitesi'nin öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sorin Rugină, Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Emanuel Plopeanu, Matematik ve Bilgisayar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Wladimir Boskoff ve yine aynı fakülteden Yard. Doç. Dr. Denis İbadula, desteğinden dolayı TİKA'ya teşekkürlerini bildirdiler. Konuşmacılar üç projenin de üniversitede eğitim ve araştırma faaliyetleri için çok önemli olduklarını söyledi.

Matematik ve Bilgisayar Fakültesi'nde yapılan projelerin daha önceden başlatıldığı, Türk ve Tatar Tarihi Kürsüsü'nün açılışının ise Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi'nin yeni başlatılan girişimi neticesinde açıldığı ifade edildi. Fakültede 2014 yılından itibaren "Tatarların Tarihi ve Kültürü" derslerinin verildiği ve bu seneden başlayarak Romanya Demokrat Türk birliğiyle imzalanan bir protokol çerçevesinde "Dobruca'daki Türklerin Tarihi ve Kültürü" derslerinin verileceği biliniyor. İki ders de Hacettepe Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Metin Omer tarafından veriliyor.

Bu iki dersin de Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi bünyesinde verilmesinin TİKA'nın inisyatifiyle gerçekleştirildiği etkinlik sırasında ifade edildi. TİKA'nın desteğiyle Türk ve Tatar Tarihi Kürsüsü'nün oluşturulması için fakültenin bir sınıfı yenilendi ve donatıldı. Açılış törenindeki konuşmaları sırasında Türkiye Cumhuriyeti Köstence Başkonsolosu Uygar Mustafa Sertel ile TİKA Romanya Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan, Romanya'daki Türk-Tatar toplumu için Türk ve Tatar Tarihi Kürsüsü'nün önemini vurgulayarak Tarih ve Siyasal Bilimler Fakültesi'yle başka projeler de yapmaya açık olduklarını belirtti.

Aynı gün, Türk ve Tatar Tarihi Kürsüsü'nün açılışında, konuklar "Dobruca'daki Türklerin Tarihi” ilk dersini dinledi.

Haber Ara