Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

'Rohingya Müslümanları konusunda çok duyarlı olmalıyız'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rohingya Müslümanları hakkında, 'Kardeşlerimiz aşırı yoksulluk içinde yaşıyorlar. İnsani yardım ulaştırılamıyor. Öncelikle insani yardıma ihtiyaçları var. Bu konuda çok duyarlı olmalıyız.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-21 17:38:00

'Rohingya Müslümanları konusunda çok duyarlı olmalıyız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rohingya Müslümanları ile ilgili "Kardeşlerimiz aşırı yoksulluk içinde yaşıyorlar. Köylerinden ayrılamıyorlar. Bulundukları küçük kampların yanı sıra, yaşadıkları kasabalar da açık cezaevi gibi. Dışarı çıkamıyorlar, kimse oraya gidemiyor. İnsani yardım ulaştırılamıyor. Öncelikle insani yardıma ihtiyaçları var. Bu konuda çok duyarlı olmalıyız." dedi.

Çavuşoğlu, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı kapsamında düzenlenen Rohingya Müslümanları Temas Grubu toplantısında üye ülkelerin temsilcilerine hitap etti.

Myanmar ve Arakan'daki Müslümanların İİT ülkelerinin destek ve yardımlarına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, İİT'nin onlara yardım etmekte öncü rol oynayabileceğini belirtti. Ramazan ayında Myanmar'a giderek Rohingya Müslümanlarını ziyaret ettiğini belirten Çavuşoğlu, orada bir araya geldiği Myanmarlı muhataplarına İslam dünyasının Myanmar'daki Müslümanların içinde bulunduğu duruma ilişkin beklentilerini aktardığını söyledi.

Ziyaretinde Myanmar'daki yeni hükümetin ve dünyadan gelen baskıları hisseden dışişleri bakanının bu konuyu ele alacaklarına dair istekli olduğu izlenimini edindiğini dile getiren Çavuşoğlu, bir yandan da siyasilere Budistler ve yerel halk tarafından yapılan baskıya dikkati çekti. Çavuşoğlu, "Bu yüzden biz de baskı yapmaya ve yeni göreve gelen yetkilileri bu konuda adım atmaya cesaretlendirmeliyiz." diye konuştu.

''KARDEŞLERİMİZ YOKSULLUK İÇİNDE YAŞIYORLAR''

Haziran ayındaki ziyaretinde Rohingya Müslümanlarının acil yardıma ihtiyaç duyduklarına şahit olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Kardeşlerimiz aşırı yoksulluk içinde yaşıyorlar. Köylerinden ayrılamıyorlar. Bulundukları küçük kampların yanı sıra, bulundukları kasabalar da açık cezaevi gibi. Dışarı çıkamıyorlar, kimse oraya gidemiyor. İnsani yardım ulaştırılamıyor. Öncelikle insani yardıma ihtiyaçları var. Bu konuda çok duyarlı olmalıyız." dedi.

Myanmar'daki ekonomik sıkıntıya ve yetersiz eğitime dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgede bazı kalkınma programlarını desteklediğini ve okullar inşa ettiğini anlattı.

Uluslararası toplumun dikkatinin bölgedeki sorunlara çekilmesinin önemine işaret eden Çavuşoğlu, Myanmarlı yetkililerin çözüm için adım atmaya teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Myanmar'a verdiği insani yardım desteğinin Kasım 2012'den bu yana 13 milyon dolar arttığını belirtti.

Haber Ara