Dolar

32,3276

Euro

35,0668

Altın

2.298,17

Bist

9.058,44

Roboski katliamı AİHM’e taşındı

Türk savaş uçaklarının Roboski köyü yakınlarını bombalaması sonucu 34 kişinin yaşamını yitirdiği olay AİHM taşındı...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-24 07:39:08

Roboski katliamı AİHM’e taşındı

Uludere'nin Ortasu (Roboski) köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bireysel başvuru yapıldı.

Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, Başvurularda Türkiye'nin Roboski'deki bombardıman ve ardından olayı etkin bir şekilde soruşturmaması nedeniyle yaşam hakkını ihlal ettiği görüşü savunuldu. Başvuruda AİHM'in hükümetin 'açık ve kamusal bir özür' dilemesi için de karar alması istendi. 

Bireysel başvuruları, insan hakları alanındaki çalışmaları ve basın özgürlüğü ile ilgili konularda Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları başvurularla tanınan akademisyenler Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Yrd. Doç. Kerem Altıparmak'ın da içinde yer aldığı bir ekip hazırladı. Başvurunun avukatları Ali Deniz Ceylan ve Sevgi Kalan Güvercin oldu

Devletin bombardıman ile yaşam hakkını esas açısından ihlal ettiği belirtilen başvuruda, ayrıca etkili bir soruşturma yürütülüp sorumlular yargılanmadığı için de yaşam hakkının usuli yönden ihlal edildiği belirtildi.

Başvurularda yaralılara tıbbi yardım götürülmemesinin de 'kötü muamele ve işkence yasağının', katırların öldürülmesi nedeniyle de 'mülkiyet hakkının ihlal edildiği' ifade edildi.

Haber Ara