Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Rize'de selden köprüler yıkıldı

Ardeşen'de sağanak yağmurun neden olduğu sel, köprülerin ve yolların yıkılmasına neden oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-18 12:43:55

Rize'de selden köprüler yıkıldı

Rize'nin Ardeşen İlçesi'nde, geçen pazar günü aniden bastıran ve 1 saat süren sağanak yağmur ile birlikte dağlardan gelen sel suları Tunca Vadisi'ndeki Eskiarmutluk ve Beyazsu mecralarındaki köprüleri yıktı, yollarda hasara neden oldu. İki günden bu yana ulaşım sağlanamayan Eskiamutluk'a 10 yıl önce yapılan köprü sel sularıyla yıkılırken hemen yanındaki 500 yıllık tarihi taş köprüye ise bir şey olmadı. Yıkılan köprüler ve bozulan yollar nedeniyle çay toplamaktan dönen köylülelerden mahsur kalanlar oldu. 

Ardeşen'de, 16 Ağustos Pazar günü saat 14.00 sıralarında aniden bastıran ve 1 saat süren sağanak yağmur yaşamı olumsuz etkiledi. Hafta sonunun fırsat bilip, yaylalara çıkanlar ile çay toplamaktan dönen köylüler çöken yol ve köprüler nedeniyle araçlarında mahsur kaldı. Tunca Milli Park Bölgesi'ni geçip, Beyazsu Mecrası'na ulaşan 4 araçtaki köylüler, sel sularının kapladığı menfez üzerinden geçmek üzereyken ilerilerindeki yolun yarısının aniden çökmesi nedeniyle büyük tehlike atlattı. 

Yağmurun etsini arttırması ile yolun diğer bölümü ile yoldaki köprü de dağdan sel sularıyla yıkıldı. Köylüler, araçlarını çekerek güvenli bölgeye park etti. Yolda kalan araçlardakiler bölgedeki evlerde misafir edildi. Misafir kalmak istemeyenler ise, 'Karadeniz usulü' yöntemlerle kayalar üzerine uzattıkları merdivenlerle tehlikeyi göze alarak karşı geçerek yollarına yaya olarak devam etti.

Beyazsu Mecrası'nı hasarsız geçen araçlar bu kez 2 kilometre ilerdeki Eskiarmutluk'ta büyük facianın eşiğinden döndü. Bu bölgede de yağmurla gelen sel 10 yıl önce yapılan köprü ile birlikte altındaki menfez ve istinat duvarını yıkarak 3-4 metrelik büyük bir yarık oluşturdu. Yol kenarına park etmiş bir araç sel sularına kapılarak dere yatağına sürüklenirken, 500 yıl önce yapılan taş köprü selden etkilenmedi. Beyazsu ile Eskiarmutluk mezraları arasındaki iki yıkık köprü arasında kalan sürücüler, geceyi araçlarında geçirdi. 

Haber Ara