Dolar

32,5998

Euro

34,8565

Altın

2.494,74

Bist

9.542,85

'Rıza Sarraf suçlu bulunursa uzun süre ceza alır’

Rıza Sarraf'ın davasına bakan Richard Berman Sarraf için yöneltilen suçlamaların oldukça ciddi olduğu ve suçlu bulunup hüküm giyerse uzun bir süre hapiste kalabileceğini belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-17 14:55:20

'Rıza Sarraf suçlu bulunursa uzun süre ceza alır’

New York'ta yargılanan Rıza Sarraf'ın 50 milyon dolar teminat karşılığında ev hapsinde tutuksuz yargılanma talebi New York Güney Bölge Hakimi Richard Berman tarafından reddedildi.

2 Haziran'da görülen kefalet duruşmasında kararsız kalan hakim, kararını iki hafta gecikmeli olarak verdi.

Amerika'nın Sesi'nden Can Kamiloğlu'nun haberine göre; Berman, Sarraf'ın kaçma riskinin yüksek olduğu ve sanığın bir sonraki duruşmaya geleceğinin garantisi olmadığı gerekçesiyle kefalet talebinin reddine ve tutukluğun devamına karar verdi.

‘Hüküm giyerse uzun süre hapiste kalır'

Berman, kararında, Sarraf için yöneltilen suçlamaların oldukça ciddi olduğu ve suçlu bulunup hüküm giyerse uzun bir süre hapiste kalabileceğini vurguladı. Gerekçeli kararda, savcılığın Sarraf'ın kaçma riski yüksek olduğu görüşlerinin haklı olduğu belirtildi. Berman, ekleriyle birlikte tam 35 sayfa olan karar metninde, tarafların mahkemeye sunduğu tüm belgeleri titizlikle incelediğinin altını çizdi.

​‘Odanın içindeki filin ne zaman ve kime zarar vereceği bilinmez'

Berman, Sarraf'ın serbest kalıp özel silahlı korumalarla tutuksuz yargılanmasını, “odanın içindeki file” benzetti. Berman, Sarraf'ın serbest kalmasının büyük bir risk oluşturacağını, serbest kalması halinde kimlere nasıl bir zarar verebileceğinin belirsiz olduğunu öne sürdü. Yargıç, kaçma riskinin yüksek olduğunu düşündüğü Sarraf''ın tutuksuz yargılanmasının çok büyük tehlike ve zararlara neden olabileceğine işaret etti.

Gerekçelerini dört ayrı maddede açıkladı

Berman, Sarraf'ın kefalet başvurusu reddini dört ayrı maddede açıkladı;

- Davalıya karşı suçlamaların niteliği ve ciddiyeti.

- Davalıya karşı olan delillerin güçlülüğü.

- Davalının geçmişi ve kişisel özellikleri.

- Davalının serbest bırakılması halinde topluma karşı oluşturacağı tehlikenin ciddiliği ve niteliği.

‘ABD dışına kaçabilir geri alamayız'

Berman, kararında Sarraf'ın birçok ülkeye gittiğini belirterek, serbest bırakılması halinde, ABD ile aralarında suçlu iadesi bulunmayan bu ülkelere kaçabileceğine işaret etti.

Sarraf'ın ilişkilerinden ve geçmişinden dolayı birçok ülkeye gidip geldiği, bu ülkelerden bazılarıyla ABD'nin suçluların iadesi anlaşmasının bulunmadığı, bununda büyük bir risk oluşturduğu ifade edildi. Sarraf'ın ABD ile olan bağının zayıflığı, güçlü mal varlığı ve finansal kaynaklara erişimi kaçma riskini artırmaktadır denildi.

‘Serbest kalırsa ABD'nin İran'a uyguladığı ambargo itibarsızlaşır'

Kararda, İran ambargosunu delmenin ABD aleyhine bir güvenlik tehdidi oluşturduğu belirtilirken, Sarraf'ın kefalet karşılığında serbest bırakılmasının Amerika'nın İran'a karşı uygulamış olduğu ambargoyu itibarsızlaştıracağı da iddia edililyor.

Sarraf'ın serbest kalması halinde bu ilişkilerini sürdürebileceği, iş ortaklarıyla kuracağı iletişimin bu tehdidi büyüteceğini kaydediliyor.

Haber Ara