Dolar

32,3288

Euro

35,0948

Altın

2.295,22

Bist

9.045,48

Rıza Sarraf iddianamesi 3 ay önce hazırlanmış

ABD'de tutuklanan Rıza Sarraf hakkında üç ay önceden iddianame hazırlandığı ve gizli tutulduğu iddia ediliyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-24 16:02:41

Rıza Sarraf iddianamesi 3 ay önce hazırlanmış

ABD'nin Miami şehrinde yakalanan Rıza Sarraf (Reza Zarrab) hakkındaki iddianamenin ABD federal mahkemesine üç ay önce sunulduğunu ve 15 Aralık 2015'ten beri de mühürlü olarak bekletildiği öne sürülüyor.

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre; Sarraf hakkında Miami'deki federal mahkemeye sunulan 21 sayfalık iddianame, 15 Aralık 2015'te önce New York federal mahkemesine verildi. Dosyanın hassasiyeti nedeniyle de iddianame Sarraf'ın Miami'de mahkeme önüne çıkarıldığı 21 Mart 2015'e kadar mühürlü tutuldu. Sarraf mahkemenin karşısına çıkarıldığında dosya üstündeki gizlilik kaldırıldı.

Rıza Sarraf 19 Mart 2016 cumartesi günü ailesiyle İstanbul-Miami uçuşunu yapan TK77 sefer sayılı uçağa bindiğinde ise Türkiye ve ABD arasında yürütülen yolcu bilgi paylaşımı uygulaması nedeniyle ABD yetkilileri Sarraf'ın ABD'ye geleceğini uçak havalandığında biliyordu. Yerel saatle 20.30'da inmesi beklenen uçak, o akşam 23 dakika rötar yaptı. Alana saat 20.53'te kondu. Sarraf uçaktan inip pasaport kontrolüne ilerledi. Bu sırada yapılan kontrolde sorunlu yolcular için hazırlanan ikinci kontrol bölümüne gönderildi. Burada beklemeye başladı.

Yaklaşık bir saat sonra da durum, federal suçları araştırmakla görevli FBI ajanlarının kontrolüne geçti. Ve dosyayla ilgili konuşma yetkisi bulunan FBI Ajanı Kelly Langmesser'ın, olayla ilgili Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Sarraf 19 Mart akşamı saat 22.20 sularında Miami Uluslararası Havalimanı'nda herhangi bir olay yaşanmadan gözaltına alındı.

KRİTİK TARİH 4 NİSAN

Rıza Sarraf'ın Miami'de yeniden mahkeme karşısına çıkarılacağı 4 Nisan'daki duruşma Rıza Sarraf'ın ABD'ye neden geldiği konusunda da ipuçları verecek. Federal yargıç John O'Sullivan, o gün üç konuda karar açıklayacak: 1) Sarraf'ın yargılamasına kefaletle serbest bırakılıp tutuksuz mu devam edilsin? 2) Dava, Savcı Preet Bharara'nın isteği doğrultusunda New York federal mahkemesine devredilsin mi? 3) Sarraf'ın kalıcı avukatları kimler olacak?

Eğer O'Sullivan, Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılmasına karar verirse, Sarraf'ın kendisini üç aydır bekleyen iddianame de dikkate alındığında FBI ile önceden bir anlaşma yaptığı ihtimali ağırlık kazanacak. Bu durumda yargıç, muhtemelen Sarraf'ın ayağına bir kelepçe takılarak ev hapsinde olmasına karar verecek. Ayrıca ev hapsinin Miami'de mi yoksa New York'ta mı olacağına da hükmedecek. Ancak yargıç, Sarraf'ın kaçma riski ya da ABD için bir tehdit oluşturduğu sonucuna varıp tutuklu yargılanmasına karar verirse Sarraf'ın daha zor bir yargılamayla yüz yüze olduğu sonucu çıkacağı belirtiliyor.

Haber Ara