Dolar

32,5773

Euro

34,8224

Altın

2.419,07

Bist

9.645,02

Reuters: Türk yetkili 'NATO'ya şantaj yapmıyoruz' dedi.

Türkiye’nin YPG ile mücadeleye destek verilmediği hatta engellemelerle karşılaşıldığı gerekçesiyle NATO’nun Baltık ülkeleri için hazırladığı savunma planını engellediği konusuyla ilgili adı açıklanmayan Türk yetkilinin açıklama yaptığı belirtildi. Yetkili 'Biz şantaj yapmıyoruz, bu iddialar kabul edilemez' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-03 09:54:22

Reuters: Türk yetkili 'NATO'ya şantaj yapmıyoruz' dedi.

Londra'da bu hafta yapılacak NATO Liderler Zirvesi öncesinde Reuters haber ajansına göre adı açıklanmayan bir Türk güvenlik yetkili, Türkiye'nin Suriye'de YPG ile mücadelesinde NATO'dan daha fazla destek alana kadar, Baltık ülkeleri ve Polonya için hazırlanan savunma planının açıklanmasını engellediği iddialarına ilişkin şunları söyledi:

"TÜRKİYE VETO HAKKINA SAHİP"

“NATO Türkiye'nin hem siyasi hem de askeri olarak veto hakkına sahip olduğu bir kurumdur. Burada işletilen prosedürler vardır. Türkiye'nin şantaj yaptığı gibi bir durum yok. Böyle bir açıklama kabul edilemez.”

TÜM ÜYELER ONAYLAMADIĞI İÇİN PLAN GEÇMEDİ

Türkiye; ABD'nin, Türkiye'nin Suriye sınırından gelen olası bir saldırıyı kapsayacak şekilde hazırlanan ayrı bir savunma planına verdiği desteği çekmesi üzerine gerilim yaşanmış, YPG ile mücadele planına destek verilmediği için Türkiye'nin Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın komşu Rusya'dan gelebilecek her türlü tehdide karşı savunmalarının iyileştirilmesine yönelik hazırlanan Baltık planını engellediği iddia edilmişti.

Türk bir diplomatik kaynak Türkiye'nin tekliflere açık olduğunu, NATO Genel Sekreterİ Jens Stoltenberg'in de müttefikler arasında ortak zemin bulmaya çalıştığını belirtmişti.

TÜRKİYE NATO'NUN İKİNCİ ORDUSU

NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye ittifakın, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin çoğunluğunu oluşturan YPG'yi resmi olarak terör örgütü olarak değerlendirmesini istiyor. Geçen hafta bu konu nedeniyle Fransa ve Türkiye arasında da gerginlik yaşanmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye hem tek başına operasyon yapıp hem de NATO'dan dayanışma beklememeli” diyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u terörü desteklediğini söylemişti.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

23_12

Haber Ara