Dolar

32,5336

Euro

34,9417

Altın

2.439,95

Bist

9.716,77

Reuters: Prens Selman, hanedan üyelerinin desteğini kaybediyor!

Reuters haber kanalı, Suudi Arabistan'ın yönetimini elinde bulunduran Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, petrol tesislerine yapılan saldırı sonrasında kraliyet ailesi içindeki desteğini giderek kaybettiğini idda etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-03 14:56:33

Reuters: Prens Selman, hanedan üyelerinin desteğini kaybediyor!

Suudi Arabistan'ın yönetimini elinde bulunduran Veliaht Prens Muhammed bin Selman, petrol tesislerine yapılan saldırı sonrasında kraliyet ailesi içindeki desteğini kaybediyor.

Reuters'ın Suudi bir diplomata ve hanedan ailesine yakın 5 kişiye dayandırdığı habere göre, Veliaht Prens'in iki Aramco tesisine yapılan saldırı sonrasındaki kriz yönetimi, sayıları 10 bini bulan aile üyeleri tarafından eleştiriliyor.

"Saldırı nasıl önceden tespit edilemedi?" sorusunu gündeme getiren hanedan içindeki bazı kesimler, Bin Selman'ın ayrıca ülke yönetimini çok sıkı bir şekilde tutmaya çalıştığını düşünüyor.

Halkın ise, Veliaht Prens'e
desteği devam ediyor

Tüm eleştirilere rağmen halkın Veliaht Prens'e desteği ise devam ediyor. Prens'e yakın bir kişi, "Son yaşananlar onu kişisel olarak etkilemeyecektir çünkü İran'ın bölgede genişlemesini durdurmaya çalışıyor. Bu milli bir konu, o yüzden tehlikede olmayacaktır. Hiç olmazsa babası hayatta olduğu sürece" diyerek durumu açıklıyor.

Kral Selman'ın "en sevdiği oğlu" olarak nitelenen Prens Muhammed, babasının yönetimden çekilmesinin üzerine ülkenin fiili liderliğini üstleniyor. Ancak resmiyette devlet başkanlığını sürdüren Kral Selman hayatta olduğu sürece, ülke içerisindeki güçlerin başka bir yönetime destek vermeyeceği düşünülüyor.

Ayrıca Muhammed bin Selman'ın güvenlik güçlerini elinde bulundurduğu gerçeği ve muhalefete karşı baskıları da gücünü yakın zamanda kaybetmeyeceğini gösteriyor.

En önemli rakip Kral
Selman'ın kardeşi

Muhammed bin Selman karşısındaki en güçlü rakip ise Kral Selman'ın hayatta olan kardeşi Ahmed bin Abdülaziz. Ancak Muhammed bin Selman'ın yönetimine muhalifliği ile tanınan Prens Ahmed'in ülkenin başına geçmek isteyip istemeyeceği bilinmiyor.

Muhammed bin Selman geçtiğimiz günlerde Amerikan televizyonuna röportaj vererek dünya ülkelerini İran'a karşı caydırıcı önlemler almaya davet etmişti. Aynı röportajda ilk defa gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında da konuşan Veliaht Prens, tüm sorumluluğu üstlendiğini açıklamıştı.

Suudi Arabistan'a ait petrol şirketi Saudi Aramco'nun iki tesisine geçtiğimiz ay drone saldırısı gerçekleştirilmiş, ülke saldırılardan İran'ı sorumlu tutmuştu.

 

 

Haber Ara