Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

Reuters: Myanmar ordusu darbecileri sosyal medyada protesto edenleri tutukluyor

Myanmar'ın ordusu, 1988'de kanlı bir şekilde bastırılan protestolardan bu yana önde gelen demokrasi yanlısı aktivistlerden biri olan Min Ko Naing dahil olmak üzere, geçtiğimiz gün yapılan darbeye karşı protestolarda tanınmış 7 kişinin daha tutuklanmasını emretti.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-13 17:40:07

Reuters: Myanmar ordusu darbecileri sosyal medyada protesto edenleri tutukluyor

Duyuru, 2011'de başlayan istikrarsız demokrasiye geçişi durduran seçilmiş lider Aung San Suu Kyi'nin 1 Şubat'ta ele geçirilmesi ve tutuklanmasına karşı ülke çapındaki gösterilerin 8'inci gününde yapıldı.

Ordudan yapılan açıklamada, adı geçen 7 kişiden herhangi birinin görüldüğü yerde polise haber verilmesi gerektiği ve onları barındıran kişilerin cezalandırılacağı belirtildi.

Tutuklama talimatının, daha önceki darbeciler tarafından sıklıkla kullanılan ve "sükûneti tehdit eden" kişilerin 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngören yasanın 505 (b) bölümü kapsamında verildiği açıklandı.

1988-2012 yılları arasında sık sık hapse atılan 58 yaşındaki Min Ko Naing, protestoları ve sivil itaatsizlik hareketini teşvik eden en önemli isimlerden biri oldu ve neredeyse her gün cesaret verici mesajlar göndermeye devam etmesiyle tanındı.

Cuma günü ise Naing, gece baskınıyla tutuklamalara karşı uyarıda bulunmuş ve insanları buna karşı örgütlenmeye çağırmıştı.

Naing bir video mesajında ​​"Yaşlılar ve gençler işbirliği yapmalı ve iletişim halinde olunmalıdır" demişti.

Kendilerine karşı tutuklama emri bulunan diğerleri arasında 1988 öğrenci ayaklanmasının öncülerinden "Jimmy" lakaplı Kyaw Min Yu, şarkıcı "Lin Lin" Htwe Lin Ko, siyasi analist Myo Yan Naung Thein, NLD destekli televizyon Maung Maung Aye ve sunucu yazar Insein Aung Soe de bulunuyor.

Söz konusu isimlerden birkaçı Suu Kyi'nin Ulusal Demokrasi Ligi (NLD) ile siyasi faaliyette bulunmuştu.

Yüzlerce kişi tutuklandı

download-2021-02-13t185903548-950855-1613223003

Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi dün yaptığı açıklamada, Myanmar'da genelkurmay başkanı General Min Aung Hlaing liderliğindeki darbeden bu yana 350'den fazla kişinin tutuklandığı belirtilmişti.

Myanmar'daki öfke, sivil itaatsizlik hareketinin bir parçası olan bir doktor da dahil olmak üzere daha çok hükümeti eleştirenlerin tutuklandığını gösteren videolarla körüklendi. Tutuklamaların gece vakti düzenlenen baskınlarla gerçekleştiği ifade edildi.

Öte yandan Siyasi Mahkûmlara Yardım Derneği'nin açıklamasında “Aile üyeleri, sevdiklerinin yeri veya durumu hakkında hiçbir bilgiye sahip değil. Bunlar münferit olaylar değil ve gece baskınları muhalif sesleri hedef alıyor ” diyerek endişelerini dile getirdi.

Ulusal Demokrasi Ligi basın sorumlusu Kyi Toe ise, Facebook'taki paylaşımında başkent Naypyitaw'da ve ev hapsinde sağlığının yerinde olduğunu söyledi.

Darbe ve tutuklamalara Batılı ülkelerden de tepki geldi. 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi dün Myanmar'ı tutukluları serbest bırakmaya ve protestoculara karşı şiddet kullanmaktan kaçınmaya çağıran kararı kabul etti.

ABD bu hafta, iktidardaki generallere ve onlarla bağlantılı bazı şirketlere yaptırımlar uygulamaya başladı.

Ülkedeki havayolu ve sağlık çalışanları, mühendisler ve okul öğretmenleri bugünkü protesto yürüyüşlerine katılarak sivil itaatsizlik kampanyasında yürüyüş yapan gruplar arasında yer aldı.

Protestocular, darbenin lideri Min Aung Hlaing'in çağrısını görmezden geldi.

Reuters

Haber Ara