Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Reuters: Irak ve Suriye'deki bir casus ağı, Amerika'nın Süleymani’yi öldürmesine yardım etti

Reuters haber ajansının bir haberinde, İran Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin Cuma günü Bağdat havaalanına yakın bir ABD hava saldırısı tarafından öldürülmesine yol açan saatler hakkında yeni ayrıntılar yer aldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-10 12:48:10

Reuters: Irak ve Suriye'deki bir casus ağı, Amerika'nın Süleymani’yi öldürmesine yardım etti

Reuters haber ajansının bir haberinde, İran Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin Cuma günü Bağdat havaalanına yakın bir ABD hava saldırısı tarafından öldürülmesine yol açan saatler hakkında yeni ayrıntılar yer aldı.

Ajans, Sü'leymani'nin Şam havaalanına gölgeli bir araba ile geldiğini ve 4 İran Devrim Muhafız subayının yanında olduğunu söyledi.

Ajans, kaynaklara şu sözlerle devam etti: "Otomobil, Suriye'nin Wings Havayolları'na ait bir uçağa, Bağdat'a giden bir Airbus A320'ye giden merdivenlerin yakınında durdu, ne Süleymani ne de dört arkadaşı uçak yolcu kaydına kaydedildi."

Bir Irak güvenlik kaynağı, ajansa, Kudüs Kuvvetleri Komutanının güvenliğiyle ilgili artan endişeler nedeniyle özel uçağını kullanmaktan kaçındığını söyledi.

Süleymani'nin hareketinin ayrıntılarında, havaalanı yetkililerinden söz alan “Reuters”, Süleymani'nin uçağının Bağdat Havalimanı'na 3 Ocak'ta 00:30'da indiğini söyledi. Kalabalığın içinde Ebu Mehdi El-Muhandis, uçağın dışında ve iki adam kendilerini bekleyen zırhlı bir araca bindiler. Havaalanı yetkilileri, Süleymani'yi koruyanların tekrar bir araca bindiklerini, havaalanı güvenlik görevlileri izlerken iki arabanın havaalanından giden ana yola yöneldiğini söyledi. Konvoya iki Amerikan füzesinin çaptığını söyledi.

Iraklı güvenlik yetkilileri saldırıdan sonraki saatlerde müfettişlerin havaalanı personelinden gelen tüm çağrıları ve kısa mesajları araştırdıklarını ve ABD'nin Sü'leymani'nin hamlelerine brifing verebilecek kişiyi aradıklarını söyledi.

Ajans, müfettişlerin Şam ve Bağdat havaalanları içindeki şüpheli muhbirlerin ABD ordusuyla nasıl işbirliği yaptıkları üzerine odaklandığını ve soruşturmanın aynı zamanda Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Faleh al-Fayyad tarafından yürütüldüğünü belirtti.

Müfettişler, Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın "tutuklanmayan" dört şüphelinin ABD ordusuna bilgi veren daha geniş bir grubun parçası olarak çalıştığına inandığını ve şüpheliler arasında Bağdat Havaalanı güvenliğinin iki çalışanı ve Sham Wings of Sham'in iki çalışanı olduğunu söyledi. Bunlardan biri Şam Havalimanı'nda, diğeri uçakta çalışıyor.

Bağdat'taki soruşturma ekibinin ön sonuçları, Süleymani hakkında ilk gizli sızan bilgilerin Şam Havalimanı'ndan geldiğini, Bağdat Havaalanı hücresinin misyonunun ise hedefin varışını ve konvoyunun ayrıntılarını doğrulamak olduğunu gösteriyor.

Pentagon, Irak ve Suriye'deki gizli ajanların saldırılarda rol oynayıp oynamadığı hakkında yorum yapmayı reddetti. İsmi açıklanmamak şartıyla konuşan bir ABD'li yetkililer, Reuters'e verdiği demeçte, ABD'nin saldırıdan önce birkaç gün boyunca Süleymani'nin hareketlerini yakından takip ettiğini söylediler.

Haber Ara