Dolar

32,3827

Euro

35,0582

Altın

2.325,03

Bist

9.110,65

Resmi TV kanalı duyurdu… Rusya S-400’leri ateşledi

ABD gemilerinin Karadeniz'e açılacağının duyurulmasının ardından Rus ordu televizyonu bombayı patlattı, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise S-400'lerde kullanılan füzelerin de Kırım'a transfer edildiği görüldü.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-10 18:49:37

Resmi TV kanalı duyurdu… Rusya S-400’leri ateşledi

ABD'nin İstanbul Boğazı'ndan savaş gemilerini Karadeniz'e göndereceğini duyurmasıyla gerilim hiç olmadığı kadar zirveye tırmandı, Rusya büyük çaplı bir savaştan korkulduğunu resmen açıkladı.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta Mart ayı sonunda Rus yanlısı ayrılıkçıların ordu birliklerine saldırması ve dört askeri öldürmesiyle bozulan ateşkes, Karadeniz'i ateş çemberine çevirdi.

Rusya lideri Vladimir Putin, 100 bin asker, binlerce tank, füze savunma sistemlerini Ukrayna sınırına yığdı. Hazar Denizi'ndeki savaş gemileri de Karadeniz'e geçerek Kırım'daki filoya katıldı.

Kiev yönetiminin yanında yer alan ABD ise, resmi destek açıklamalarının ardından ilk somut adımı atarak iki savaş gemisinin gelecek hafta Karadeniz'e geçeceğini Türkiye'ye bildirdi. 1936 tarihli Montrö Sözleşmesi hükümleri gereği, ABD'nin savaş gemilerini Karadeniz'e göndermeden 15 gün önce Türkiye'ye bildirimde bulunması gerekiyor.

ABD'nin Karadeniz'e savaş gemileri göndermeyi planlandığı haberleri Rusya'da rahatsızlık yarattı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Karadeniz sularına sınırı olmayan devletlerin bölgede artan hareketliliğinden duydukları endişeyi ifade etti. Interfax haber ajansına göre Gruşko, Karadeniz'de savaş gemilerinin tüm hamlelerinin Türkiye'ye Boğazlarda kontrol hakkı veren Montrö Sözleşmesi'ne uygun olması gerektiğini hatırlattı.

RUSYA ABD'YE MEYDAN OKUDU

Washington'a meydan okuyan Moskova ise, büyük çaplı bir savaşın tüm Ukrayna'nın doğusuna yayılmasından korkulduğunu ve çatışmaların başlaması halinde bölgede yaşayan Rus vatandaşlarını korumak için harekete geçeceğini duyurdu.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna'nın istikrarsız bir bölgeye dönüştüğünü belirterek askeri yığınağı "Sınırlarında istikrarsız, patlama riskli bir bölge bulunan her ülke elbette gereken önlemleri alır" sözleriyle savundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise, açık açık tehdit savurdu. Zaharova'ya göre, Kiev'in muhtemel bir NATO üyeliği Donbas'ta gerilimi tırmandıracak ve bu adım Ukrayna'nın devlet statüsü için geri dönülmez sonuçlara yol açabilir.

S-400'ÜN FÜZELERİ DE TAŞINDI

Çatışma hattından gelen yeni görüntülerde, Rus ordusunun sınıra BMP-3 tanklarının yanı sıra S-400'lerde kullanılan 5T58-2 ve 48N6 füzelerini de bölgeye gönderdiği göze çarptı. Hafta içinde Rusya'nın 2014'te el koyduğu Kırım'a S-400 ve S-300 füze savunma sistemlerinin götürüldüğünü gösteren görüntüler yayınlanmıştı.

Rus medyası, Kırım'a ayrıca ağır silahların da transfer edildiğini bildiriyor. Medyadaki haberlerde Hazar Denizi filosunda yer alan Tu-22M3 bombardıman uçağının da Karadeniz'e uçtuğu yer aldı.

ORDU TELEVİZYONU DUYURDU

Rus ordu televizyonu Zvezda, Karadeniz üstünde gerçekleşen ve savaş uçaklarının Kırım'daki hedefleri füzelerle paramparça ettiği tatbikata ilişkin görüntüleri ekrana getirdi.

Zvezda ayrıca, Karadeniz Filosu'ndaki küçük füze gemileri Graivoron ve Vyshny Volochek'in ateş açtığını duyurdu. Kontrol amacıyla açılan ateşte, top atışlarıyla hedef alınan düşman gemileri batırıldı.

KİEV MOSKOVA'YI SUÇLADI

Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran ise, bugün yaptığı açıklamada doğudaki Donbas bölgesinde Rusya'nın provokasyonlarının ülkesinde 'tahriklere' yol açabileceği uyarısında bulundu.

Savunma Bakanı Taran, Rusya'nın bölgede Rusça konuşan insanların haklarının ihlal edilebileceği yönündeki suçlamalarının, Ukrayna'ya yönelik silahlı şiddetin yeniden başlaması için bir neden olabileceğini belirtti:

"Aynı zamanda, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik silahlı saldırıların şiddetlenmesinin ancak Kremlin'in en üst düzeyde bu yönde siyasi karar alması ile mümkün olabileceği notunu da düşmek gerekiyor."

ABD'Lİ ASKERİ ATEŞE CEPHE HATTINDA

Ukrayna Savunma Bakanlığı, ABD'li yetkililerin ülkenin doğusundaki cephe hattını ziyaret ettiğini açıkladı. Askeri ateşe Albay Brittany Stewart, ziyarette Washington'ın Rusya tehdidinden derin endişe duyduğunu söyledi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de hafta içinde Donbas cephesine bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Twitter hesabından "Başkomutan olarak bu zor zamanlarda Donbas'ta askerlerimizin yanında olmak istiyorum" mesajını paylaşmıştı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara