Dolar

32,5874

Euro

34,8110

Altın

2.505,83

Bist

9.693,46

Rektörlük seçimleri kaldırıldı

675 ve 676 sayılı KHK ile Rektörlük atamalarına yeni düzenleme getirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-30 10:20:30

Rektörlük seçimleri kaldırıldı

Ajanslarda yer alan haberlere göre; 675 ve 676 sayılı KHK'lar Resmi Gazete'de yayımlandı. Rektörlük atamalarına da yeni düzenleme getirildi.

676 sayılı KHK ile 2547 sayılı Kanun'un 13'üncü maddesinin a fıkrasının birinci paragrafında düzenlenen rektör atamasına ilişkin yeni düzenleme yapıldı. Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör, YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak.

1 aylık sürede önerilenlerden birinin atanmaması ve YÖK tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılacak.

Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecekler. Ancak aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamayacak. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil edecek. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin YÖK'e teklifi ve YÖK'ün olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

KARARIN GEÇMİŞİ

Kaldırılan sistemde üniversitelerde yapılan rektörlük seçimlerinde en yüksek oyu alan altı adayın ismi YÖK'e gönderiliyordu. YÖK adaylarla yaptığı mülâkat ve değerlendirmelerden sonra aday sayısını üçe indirip atama için Cumhurbaşkanlığı'na yolluyordu. YÖK de Cumhurbaşkanı da sandıktan çıkan sonucu değiştirebiliyordu.

En çok oyu almasına karşın YÖK'ün listesinde ilk sırada yer alamayanlar olduğu gibi, bugüne kadar pek çok kere de sandıktan birinci çıkan aday yerine ikinci ya da üçüncü adaylar da cumhurbaşkanları tarafından atandı. Erdoğan, bir hafta önce akademik yıl açılışında yaptığı konuşmada rektörlük seçimlerini eleştirmişti:

"Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları artıran bir işleve bürünmüştür. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK'ün ve Cumhurbaşkanı'nın takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır."

Öte yandan Ağustos ayında, AK Parti grubu Meclis Genel Kurulu'nda torba yasanın görüşmeleri sırasında, YÖK Yasası'nda değişiklik öngören bir önerge vermişti. Önergeyle KHK ile getirilen yeni sistem öneriliyordu. Önerge, muhalefetin Anayasaya aykırı olduğu itirazları üzerine geri çekilmişti.

Haber Ara