Dolar

32,3261

Euro

35,0721

Altın

2.308,86

Bist

9.079,97

Rekabet Kurumu:

Rekabet Kurumu:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-22 17:34:28

Rekabet Kurumu:
Rekabet Kurulu kararı ile Visa/MasterCard logo maliyetlerinin muafiyet süresi boyunca 'ortak takas komisyonu' hesaplamasına dahil edilmesinin uygun görüldüğü, ancak bu karara dayanarak bankaların kart kullanıcılarından bir ücret/komisyon alması veya bunlara yeni kalemleri eklemesinin mümkün olmadığı bildirildi.

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde Rekabet Kurulu kararı ile bankaların müşteriden aldığı komisyonların önünün açıldığı ve bankaların komisyon kalemlerini sınırsız şekilde artırabilmesine olanak sağlandığının iddia edildiği belirtildi.

Bankalararası Kart Merkezi AŞ'nin banka kartlarına ilişkin ortak takas komisyonu oranı belirlenmesine yönelik süresiz muafiyet talebinin değerlendirildiği kurul kararı ile bu talebin reddedildiği, ortak takas komisyonu uygulamasına 5 yıl süre ile muafiyet tanındığı ifade edildi.

Ortak takas komisyonunun, iş yerinin çalıştığı banka ile müşterinin çalıştığı bankanın farklı olması durumunda, bankalar arasında gerçekleşen takas maliyetlerinin karşılanması amacıyla tahsil edilen bir komisyon türü olduğu ve yalnızca bankalar arasındaki işlemlerde geçerliliği bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, ortak takas komisyonunun doğrudan kart hamillerinden ya da üye iş yerlerinden alınan bir komisyon olmadığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Diğer taraftan, bahsi geçen Kurul kararı yalnızca kart hamilinin bankası ile iş yerinin bankasının farklı olduğu alışverişlerle ilgili olup, kredi kartıyla gerçekleştirilen alışverişlerin yanı sıra banka kartı ile gerçekleştirilen takasa konu olmayan alışverişler bu kararın kapsamı dışındadır. 2014 yılında kart kullanılarak yapılan alışverişlerin yüzde 6,4'ü banka kartı ile, yüzde 93,6'sı ise kredi kartı ile gerçekleştirilmiştir. Anılan Kurul kararı uyarınca, kredi kartlarına nazaran banka kartlarının ülkemizdeki düşük kullanım hacmi dikkate alınarak Visa/MasterCard logo maliyetlerinin muafiyet süresi boyunca 'ortak takas komisyonu' hesaplamasına dahil edilmesi uygun görülmüştür. Ancak bu karara dayanılarak bankalar tarafından kart kullanıcılarından bir ücret/komisyon alınması veya alınan ücret ve komisyonlara yeni kalemlerin eklenmesi mümkün değildir."

Haber Ara