Dolar

32,4958

Euro

34,6209

Altın

2.477,67

Bist

9.611,97

Rejimin tehcir politikası Humus'ta sürüyor

Humus'un Vaer ilçesi, 3 yılı aşkın süredir devam eden rejim kuşatması sonrası anlaşma yaparak rejime teslim oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-20 10:05:54

Rejimin tehcir politikası Humus'ta sürüyor

Mepanews'in haberine göre Suriye'de muhalif güçler, Beşar Esed rejimi ile 13 Mart'ta imzalanan anlaşma gereği tahliye edecekleri Humus şehrinden ayrılıyor.

MUHALİFLER AİLELEİRYLE AYRILIYOR

Humus valisi Talal Barazi Reuters'a yaptığı açıklamada ilk aşamada aileleriyle birlikte 400 ila 500 silahlı muhalifin şehrin Vaer ilçesini otobüslerle terk ettiğini söyledi.

RUSYA GÖZLEMCİ

Anlaşmanın garantör ülkelerinden Rusya'nın ordu güçlerine ait bazı birlikler tahliye işlemlerini gözlemledi.

NEREY EGİDECEKLER?

Humus'u terk edenler, Suriye'nin muhalif grupların kontrolündeki başka bölgelerine yerleşecek. Bu bölgeler arasında İdlib, Azez gibi yerler bulunuyor.

KAÇ KİŞİ GÖÇ EDİYOR?

Euronews Türkçe'ye göre yerel kaynaklar, ilerleyen haftalarda da devam edecek tahliyelerle bölgeyi terk edeceklerin sayısının 12 bin ila 15 bini bulacağını ifade etti.

DÜN BAB'A ULAŞILDI

Öte yandan Anadolu Ajansı, Cumartesi günü öğle saatlerinde Vaer ilçesinden hareket eden 32 otobüsten oluşan kafilenin dün sabah erken saatlerde Bab ilçesine giriş yaptığını belirtti.

Vaer'dan yapılan tahliyelerin ilk aşamasında aralarında yaralıların ve silahlı rejim karşıtlarının da bulunduğu 519 çocuk, 412 kadın, 423 yetişkin erkekten oluşan bin 354 kişi muhaliflerin kontrolündeki Bab'tan araçlarla hareket etti. Kafilede bulunan 306 aile bireyinden oluşan bin 354 kişi Halep'in kuzeyindeki Azez kentinin Şemariğ kampına ulaştığı aktarıldı.

Rejim benzer şekilde yaptığı kuşatma politikasıyla birçok bölgede hava saldırıları düzenlemiş, açlık ve salgın hastalığa sebep olmuş, bölgede bulunan rejim muhaliflerini ve sivilleri göç etmeye zorlayarak bu bölgeleri ele geçirmişti. Bu bölgeler arasında Halep, Deraya gibi büyük yerleşimler de bulunuyordu.

 

Haber Ara