Dolar

32,6028

Euro

34,8450

Altın

2.495,67

Bist

9.465,90

'Rejimin ne teklif ettiğini bilmek istiyoruz'

Suriye'de kalıcı bir ateşkesin sağlanabilmesi için Cenevre'ye katılan muhalifler, “Rejimin ne teklif ettiğini bilmek istiyoruz' dediler.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-16 01:33:15

'Rejimin ne teklif ettiğini bilmek istiyoruz'

Al Jazeera'nin Reuters'dan edindiği habere göre: Cenevre'de BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura ile görüşen Suriyeli muhalifler, rejimin savaşı sona erdirmek için ne önerdiğini öğrenmek istediklerini söyledi. De Mistura da amacının iki tarafın tekliflerinde örtüşen ve zıt düşen tarafları görüp, buradan hareket etmek olduğunu söyledi.

Cenevre'de Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşen Suriyeli muhalifler, rejimin siyasi geçiş için önerilerini görmek istediklerini iletti. Muhalefet ayrıca tutukluların serbest bırakılması konusunda herhangi bir ilerleme olmadığını, her gün ortalama 50 tutuklunun infaz edildiğini belirtti.

"TAM İCRA YETKİLİ BİR GEÇİŞ HÜKÜMETİ"

Suriyeli muhalifler adına görüşmelere katılan Yüksek Müzakere Heyeti (HNC), BM Özel Temsilcisi de Mistura ile ilk toplantılarında Suriye'de siyasi geçiş dönemi için prensiplerini iletti. Müzakereci George Sabra, De Mistura'ya tam icra yetkili bir geçiş hükümeti konusunda hazırladıkları belgeyi ilettiklerini söyledi. Heyet üyelerinden Basma Kodmani toplantı sonrası gazetecilere “Detaya girmek, hızlı gitmek istiyoruz. Bu sürecin hızlı bir şekilde ilerleme sağladığını görmek istiyoruz” dedi.

Pazartesi günü rejim heyetiyle görüşen de Mistura, heyetten “Siyasi çözüm için temel ilkeler” başlıklı bir belge aldı. Belge, Esed rejiminin savaşa çözüm planını içeriyor.

"İKİ TARAFIN ORTAK DÜŞÜNDÜĞÜ NOKTALAR"

Kodmani, muhalefetin bu belgenin ne içerdiğini öğrenmeyi istediğini söyledi. “Rejimin ne teklif ettiğini bilmek istiyoruz, zira bizim için mesele bu. Sanıyorum De Mistura iki tarafın da ortak düşündüğü noktaları öne çıkarmak için bir stratejiye sahip” diyen Kodmani, “Bunun olması için de rejimin bu önerileri açık ve belli bir biçimde yapmasına ihtiyaç duyuyoruz. Biz bu konuda çok açık davranıyoruz, daha da açık olacağız” ifadelerini kullandı.

De Mistura da muhalefet heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere, bütün taraflardan gelecek tavsiyeleri toplayacağını, bunları sindireceğini ve nerede örtüştüklerini, nerede zıt düştüklerini, nerelerde ortak düşüncelerin olduğunu göreceğini; hem rejim hem muhalefet heyetinden gelen belgeleri karşılaştıracağını söyledi.

"BM BELGESİ HAZIRLAMA"

De Mistura, “Bu bilgileri analiz edeceğiz, mesela bunlardan bir BM belgesi çıkarabilir miyiz ya da bunları o belgeye ekleyebilir miyiz, buna bakacağız. Burada işin sırrı bir taraftan, diğer taraftan, üçünü taraftan ana fikirleri alıp, bunları birleştirmek amacıyla kendi sağduyumuz ve tekniklerimizi ortaya koyabilmek” diye konuştu.

Haber Ara