Dolar

32,5383

Euro

34,9980

Altın

2.434,22

Bist

9.769,07

Rejim, 12 bin kadını hapsetti

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu’nun “Suriye ve Kadın Raporu yayımlandı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 10:34:16

Rejim, 12 bin kadını hapsetti

Memur-Sen Kadın Komisyonu'nun uluslararası örgütler ve Suriye insan hakları dernekleriyle yaptığı saha çalışmaları sonucu hazırlanan “Suriye ve Kadın Raporu” açıklandı.

Rapor hakkında bilgi veren Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, Suriye'deki olayların başladığı günden bu yana 264 bin Suriyelinin hayatını kaybettiğini, 9 bin 200 kadın, 13 bin 312 çocuğun rejim tarafından katledildiğini belirtti. Hastalık ve imkansızlık yüzünden hayatını kaybeden çocukların sayısına ulaşılamadığını ifade eden Öçal, çatışmalar nedeniyle her 7 Suriyeliden 1'inin sınırları aşmak zorunda kaldığını, bunların yarısını çocukların oluşturduğunu bildirdi. Öçal, şunları kaydetti:

“Saldırıların yoğunlaştığı köylerden başka köye göç eden Suriyeli sayısı 4 milyonu buluyor. Faili meçhuller ve kaçırma olayları aralıksız sürerken, rejim tarafından 12 bin kadın haksız ve hukuksuz şekilde cezaevlerinde tutuluyor. Cezaevlerinde kötü muamele, işkence ve tecavüz sonucunda hayatını kaybeden kadın sayısı ise 400 civarında. Evini terk etmek zorunda kalan kadın sayısı 2 milyonu aşarken, savaş nedeniyle 154 bin kişi engelli konumuna düştü. Ağır saldırılar sonucunda yaralanan ve engelli olan kadın sayısı 50 bine ulaştı.”

Ülkede iç savaşın başladığı günden beri kadınların katledildiğini, gözaltına alındığını, tecavüze uğradığını ve rehine olarak kullanıldığını ifade eden Öçal, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Sonuç olarak Suriye'de süren savaş, kadın, erkek, çocuk, yaşlı ayırmadan tüm vahşetiyle büyümektedir. Tutuklanan veya cinsel istismara uğrayan kadınlar, toplumun zayıf ve güçsüzlüğüyle yalnız kalmakta ve tek başına ayakta durmaya çalışmaktadır. Rejim güçleri ve farklı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Suriyeli kadınlar, her an ölüm ve yaralanma tehlikesi altındadır.”

Haber Ara