Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Reina soruşturmasında yeni bir isme ulaşıldı: Abdülmalike Kade

Reina saldırganı Abdülgadir Masharipov hala sorguda. İddiaya göre o sorgudan yeni bir isme ulaşıldı: Gece kulübüne saldırı emrini Masharipov'a Rakka'dna getirdiği düşünülen Abdülmalike Kade...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-23 14:17:48

Reina soruşturmasında yeni bir isme ulaşıldı: Abdülmalike Kade

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Milliyet'ten Tolga Şardan'ın haberine göre Yakalandıktan sonra Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanan Masharipov'un bağlantıları çözülmeye çalışılıyor.

Konuyu köşesinden aktaran Şardan şunları yazdı:

NE KADAR GÖZALTINDA KALACAK?

Eylemci, OHAL'in verdiği yetkiyle büyük olasılık 30 gün gözaltında kalacak.

BAĞLANTILAIR ÇÖZÜLÜYOR

Masharipov'un eylemden önce İstanbul'da temasının bulunduğu kişiler belirlendi. Ancak, eylemde rolü olan bazı isimler firarda. Yakalanmaya çalışılıyor.

Görüldü ki 2016'nın Ocak ayında Iğdır'dan yasadışı biçimde kaçak olarak Türkiye'ye girdiği açıklanan Masharipov, Konya'da uzunca bir süre kalmış. Reina eyleminin ardından izi Konya'da bulunan Masharipov'un, burada DAEŞ'in organizasyonlarını yapan Wushopuerkare Abulizi ile bağlantısı daha önce ortaya çıkarılmıştı.

Masharipov'un İstanbul'a doğru yola çıkmasının ardından Konya'daki DAEŞ'e ait hücre evlerini dağıtıp İzmir'e gittiği belirlenen 21 yaşındaki DAEŞ'çi adeta buhar oldu. İzmir Emniyeti başta polis bu adamın peşinde. Ailesinden bazı isimler İzmir'de gözaltında. Ancak, Abulizi halen firar.

TALİMATI O'NDNA MI ALDI?

Özbek uyruklu terörist Masharipov'un bağlantılarının üzerine yoğunlaşan emniyet birimleri, Konya'da yeni bir isime ulaştı. Bu isim Abdülmalike Kade adlı DAEŞ'çi. Yapılan çalışmalarda, Abdülmalike Kade'nin de en az Abulizi kadar önemli bir DAEŞ'çi olduğu belirleniyor. Zira, Masharipov'un Konya'da Abulizi'nin yanında olduğu dönemde Abdülmalike Kade de Konya'da. Ülkeye ne zaman, nereden ve nasıl girdiği henüz tam olarak tespit edilebilmiş değil. Kade, Abulizi ile bağlantısı olması nedeniyle aynı zamanda Masharipov'la da tanışıyor. Bir süre Konya'da kalan Kade, Masharipov'un İstanbul'a gidişine kadar kentte kaldı. Şu anda sadece kimliği ortaya çıkarılabilen Abdülmalike Kade, Reina eylemcisi Masharipov'un 15 Aralık'ta yola çıkmasıyla birlikte Konya'da son günlerini geçirdi.

KONYA'DAN SURİYE'YE

Masharipov'un İstanbul'a ulaşmasını bekleyen Kade'nin 20 Aralık'ta Konya'dan ayrılıp Suriye'ye gittiği belirlendi. Kade'den bir hafta sonra ise bu kez Abulizi 27 Aralık'ta Konya'yı terk etti. Araştırmalarda, Özbek terörist Masharipov'un, İstanbul'dayken eylemden önceki günlerde Abdülmalike Kade ile telefon görüşmeleri yaptığı tespit edildi. Kade'nin, DAEŞ'in Suriye'deki yönetim ile Türkiye'deki hücreler arasındaki ‘kurye' olabileceği değerlendiriliyor. Örgütün, Türkiye'de faaliyet gösteren Abulizi'ye para ve talimat gönderilmesinde Kade'yi kullandığı düşünülüyor. Kaldı ki Masharipov'un, sorgusunda eylem yeri ve zamanıyla ilgili Suriye'nin Rakka kentinden talimat ile Reina'yla ilgili bilgi aldığını söylediği kamuoyuna yansıdı. Bu noktada, Masharipov'un Rakka'daki irtibat noktasının Konya'dan tanıdığı Abdülmalike Kade olması büyük ihtimal. Polis, şimdi Abulizi gibi Kade'nin bağlantıları üzerinde çalışıyor.

Haber Ara