Dolar

32,5555

Euro

34,8710

Altın

2.424,52

Bist

9.645,02

'Reina saldırganı içerden yardım aldı'

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, İstanbul Ortaköy'de yılbaşı gecesi gerçekleştirilen saldırıya ilişkin açıklamalar yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-09 11:54:36

'Reina saldırganı içerden yardım aldı'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'e röportaj veren Öneş, saldırgan için "İçerden yardım aldığı kesin" dedi.

İşte röportajın ilgili bölümü:

- Herkes şu soruyu soruyor; bu kadar yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı bir ortamda nasıl oluyor da bir kişi taksiyle Reina'ya geliyor, 6 dakikada 39 kişiyi öldürüp kayıplara karışıyor.

- Eylemi yapan şahsın Kırgızistan'dan İstanbul'a gelişi, Konya'ya gidişi, Konya'da bazı ailelerle irtibatı sonra İstanbul'daki irtibatları... Bunlara bakınca bu şahıs yalnız kurt değil. Uyuyan hücre değil ancak diğer irtibatta olduğu şahıslar ve ailelerin uyuyan hücre olduğunu söyleyebiliriz. Hâlâ yakalanamadığına göre demek ki planlı bir işbirliğinin, yardımlaşmanın sonucu ortaya çıkan bir eylem. İstanbul'da bu kadar yoğun güvenlik tedbirleri ve istihbarat çalışmalarına rağmen geniş bir yardımlaşma ağı var ve yardımlaşma ağı içinde kendisinin planlı seçtiği hedefe başarılı bir eylemi var. Profesyonel bir yapıyla karşı karşıyayız. Şimdilik bu şahsın IŞİD militanı olduğuna dair kuvvetli şüpheler var. Zaten IŞİD üstlendi ve verdikleri mesajlar var. Fakat IŞİD dışında bir yabancı servis eylemcisi midir şeklinde siyasi şahısların da beyanları ve şüpheleri var.

Mesele dediğiniz gibi yeni siyasi yaklaşım ihtiyacıyla ilgili olsa bile istihbarat zafiyeti üzerinde durulması gereken bir konu değil midir devlet için?

- Böylesine sonuçlar varsa doğrudur istihbarat da eksiktir, emniyet de eksiktir. Reina olayına bakın Kırgızistan-İstanbul-Konya ekseninde irtibatlara bakın. Sırtında dikkati çeken bir çantayla sokaklarda yürüyor ve Reina'ya kadar kontrol noktalarını aşarak gelebiliyor. Evet polisin, istihbaratın fedakâr çalışmaları çok önemli ama demek ki boşluklar ve yetersizlikler var. O militan o boşluğu görerek o eylemi yapabilmiş.

‘İçerden yardım almış olabilir mi' sorusu da var kafalarda.

- İçerden yardım aldığı kesin.

***

- Bugüne kadarki bilgiler eylemi tek kişi olarak yaptığını gösteriyor. Ancak 2014'te şahsın Türkiye'ye gelişi, Suriye'ye geçişi, Suriye'den tekrar dönüşü, en son İstanbul-Konya arasındaki irtibatlar dikkate alındığında yardım edenler olduğu ortada. Ciddi bir sistem işliyor.

 

Haber Ara