Dolar

32,5597

Euro

34,9862

Altın

2.426,19

Bist

9.722,09

Regaip Kandili'nde hangi dualar okunur? Regaip Kandili ibadetler nelerdir?

Regaip Kandili'nde hangi dualar okunur? Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece İslam allemi tarafından beklenen Regaip Kandili nihayet geldi.Hayırlı gecelerden biri olan Regaip Kandili'nde milyonlarca Müslüman ellerini Allah'a dua etmek için açacak. Bu kıymetli gecede dua etmek isteyenler de 'Regaip Kandili'nde hangi hangi dualar okunur?' diye sormaya başladı. Regaip Kandili ibadetler nelerdir?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-18 16:07:16

Regaip Kandili'nde hangi dualar okunur? Regaip Kandili ibadetler nelerdir?

Regaip Kandili'nde hangi dualar okunur? Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece İslam allemi tarafından beklenen Regaip Kandili nihayet geldi.Hayırlı gecelerden biri olan Regaip Kandili'nde milyonlarca Müslüman ellerini Allah'a dua etmek için açacak. Bu kıymetli gecede dua etmek isteyenler de "Regaip Kandili'nde hangi hangi dualar okunur?" diye sormaya başladı. Regaip Kandili ibadetler nelerdir?

İslam dünyası için hayırlara kapı aralayan Regaip Kandili 2021 yılında 18 Şubat'ta kutlanacak. Bu mübarek günde milyonlarca Müslüman ellerini semaya açacak. Pandemi nedeniyle bazı Regaip Kandili programları bu sene uygulanmayacak. Ancak Müslümanlar evlerinde bu hayırlı geceyi eda edecek. Peki Regaip Kandili ibadetler nelerdir? Regaip Kandili'nde hangi hangi dualar okunur? İşte Regaip Kandili ibadetleri..

1. ORUÇ TUTMAK

Recep ayının ilk cuma gecesine denk gelen Regaip kandilinin öncesinde yani Perşembe günü Allah dostları oruç tutulmasını tavsiye etmişlerdir. Bu oruç perşembe ve cuma olmak üzere 2 gün tutlacağı gibi sadece Cuma günü tutulmasını uygun görenler de vardır.

Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) "Dualar ve Zikirler" kitabında: "Leyle-i Regâip'ten evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rek'atta bir selâm vermek üzere oniki rek'at nafile namaz kılınacaktır." buyurmuşlardır.

2. NAMAZ KILMAK

En mühim hususlardan biri, namazdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Regaip Kandili gecesinde tespih ve hacet namazı kılabileceğiniz gibi kaza namazı da kılabilirsiniz. Regaip namazı akşamla yatsı arasında kılınır. Yani saat 20.00 ile 21.15 arasında regaip kandili namazını kılabilirsiniz.

TESBİH NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Tesbih dört rekattır.

TESBİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Tesbih namazı dört rek'at olup şöyle kılınır: Allah rızâsı için namaz kılmaya niyet edilerek namaza başlanır. Sübhâneke'den sonra 15 kere Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha tesbih edilir yani 'Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber' denilir. Bu tesbih, rükûa varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rek'atta 75 esbih yapılmış olur. İkinci rek'ata kalkılınca yine 15 kere tesbih okunur, ardından geri kalan kısım aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rek'at tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur

3. KUR'ÂN-I KERÎM OKUMAK

Allah dostları Regaip gecesinde çokça Kur'ân-ı Kerîm okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.

4. TEVBE ETMEK

Allah Teâla şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, Îman, 279)

Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-: Efendimiz: “Ben, günde yüz kere istiğfâr ederim...” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır.

Müslim'de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:

“Resûlullâh'a -sallâllâhu aleyhi ve sellem- (Mîrâç'ta) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara sûresinin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi...” (Müslim, Îman, 279)

5. DUÂ ETMEK

Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır.

Peygamberimizin (S.A.V) Regaip kandili duası şöyle;

"Allah'ım, recep ve şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi ramazan ayına kavuştur"

"Regaip" kelimesinin, "arzu, istek, emel, tutku" anlamlarına geldiğini hatırlatan Görmez, Peygamberimizin ettiği bu duayı İslam alemi için şu şekilde yapmayı tavsiye etti;

-"Allah'ım, aziz milletimiz ve bütün Müslüman kardeşlerimiz için recep ve şaban ayını mübarek kıl ve ramazan ayına hayırla kavuşmayı bizlere nasip eyle."

6. SALAVAT GETİRMEK

Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimize salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir.

Ayet-i kerîmede buyrulur:

“Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber'e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O'na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)

7. SADAKA VERMEK

Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belâlardan muhâfaza edeceği, buna ilâveten sadaka sahibini muhabbetullâh'a nâil eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesnâ geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.

8. HAMD ETMEK VE ŞÜKÜR HALİNDE BULUNMAK

Bu mübârek gecelerde Rabbimize çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

9. ALLAH'I ÇOKÇA ZİKRETMEK

Mübârek gecelerde Rabbimizi zikretmeye daha çok önem verilmelidir.

Âyet-i kerîmede buyrulur: “Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle, sabah-akşam Rabbini an. Gâfillerden olma!” (el- A'râf, 205)

REGAİP KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Regaip Kandili, ihsanlar ile ilahi tecellilere sahne olacağının bildirildiği gecedir. Bu yüzden bu gecede yapılacak dua, istiğfar ve ibadetler, günahların affedilmesi için vesile olacaklardır. Peygamberimiz (sav) Regaip Gecesinde edilen duaların kabulünü şu hadis-i şerif ile bildirmiştir: "5 gece vardır ki onlarda yapılan dualar geri dönmez, kabul olunur. Bu geceler, Recep'in ilk Cuma gecesi, Şaban'ın yarısında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan ile Kurban Bayramı geceleridir."

Haber Ara