Dolar

32,4733

Euro

34,7559

Altın

2.477,71

Bist

9.530,47

Reformculardan Hamaney'e çağrı

İranlı reformcular, İran dini lideri Hamaney'e hitaben kaleme aldıkları mektupta önemli bir çağrı yaptı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-02 02:00:32

Reformculardan Hamaney'e çağrı

İranlı reformcular, ülkenin dini lideri Hamaney'e hitaben bir mektup kaleme alarak, muhalif liderler Mehdi Kerrubi, Mir Hüseyin Musevi ve eşi Zehra Rahneverd'in ev hapsinin kaldırılması ve halka açık mahkemede yargılanması çağrısında bulundu.

Ajansların aktardığı bilgide; İranlı muhalif internet sitesi kaleme.com'da yayımlanan ve eski milletvekilleri Fatıma Hakikatcu, Ahmed Selametiyan, Ali Ekber Musevi, Ali Mezrui, Hasan Yusufi ile Nureddin Pirmuzen imzalı mektupta Ayetullah Ali Hamaney'den, ev hapsinde tutulan muhalif liderler için halka açık bir mahkeme düzenlenmesi talebinde bulundu. 

Kerrubi'nin geçen ay Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yazdığı ve halka açık mahkemede yargılanma talebinde bulunduğunun da hatırlatıldığı mektupta, bunun her vatandaşın hakkı olduğu vurgulandı.

Mektupta Hamaney'e hitaben şu ifadelere yer verildi: "Küresel, bölgesel ve iç krizlerin zirveye ulaştığı bir zamanda sorunların çözümünün her zamankinden daha fazla iş birliği ve milli birliği zorunlu kıldığına ve bunun gerçekleşmesi için de halkın hakkına ve kanunlara riayet etmekten daha iyi bir yol olmadığına inanıyoruz. Bu sebeple sizden Kerrubi, Musevi Beyler ve Rahneverd Hanımın kanuna aykırı olan ev hapsini sona erdirmenizi istiyoruz. İzin verin son seçimlerde kanuni ve barışçı yolla reform ve ilerlemeye bağlılığını gösteren halkın ümidi sürsün."

İran'da 12 Haziran 2009'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarına itiraz eden cumhurbaşkanı adayları Kerrubi ve Musevi ile eşi Rahneverd, ‘Seçim sonuçlarına itiraz ve protestolara destek vermek' gerekçesiyle, eşzamanlı olarak gözaltına alınmıştı. Kerrubi, Musevi ve Rahneverd 18 Şubat 2011 yılından itibaren mahkemeye çıkarılmadan ev hapsinde tutuluyor.

Haber Ara