Dolar

32,3294

Euro

35,0797

Altın

2.299,00

Bist

8.987,23

Ramazanoğlu, 'Felluce' zulmünü yazdı

Yıldız Ramazanoğlu, ABD öncülüğünde Felluce'ye düzenlenen operasyonları sert bir şekilde eleştirdi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-08 07:16:02

Ramazanoğlu, 'Felluce' zulmünü yazdı

Karar Gazetesi yazarı Yıldız Ramazanoğlu, bugünkü "Felluce: Nehirlerin dili olsa" başlıklı yazısında ABD öncülüğünde, Irak ordusu ve Şii milislerin yürüttüğü Felluce operasyonunda, sivillere uygulanan zulmü köşesine taşıdı. Halkların iktidar ele geçirme ve güç gösterileri arasında bütün haklarını kaybettikleri bir bölge gerçeğiyle karşı karşıyayız, ifadesini kullanan Ramazanoğlu, "Hiç kimsenin son Şiiyi, son Sünniyi, son teröristi ortadan kaldırması mümkün değil, farklı işleyen nefretin çıkmaz sokağından kurtulmuş yeni bir zihinsel yapılanma lazım bize. Bütün tarafların ABD ve Batı'lı ülkelerin gelip meseleleri çözmesini beklemek kendi birikimimize, aklımıza, uzlaşma kültürümüze, bir arada yaşama medeniyetimize hakaret. Irak'a girdiklerinde Şii-Sünni çatışması öngörüyoruz ama yeterli nefret yok diyenler, imal edilen nefretin dozundan mutmainler mi acaba? Dicle ve Fırat, görmüş geçirmiş insanları birleştirmiş iki kadim mübarek nehir. Onların hürmetine bir yerden başlatalım konuşmayı" dedi.

İşte Yıldız Ramazanoğlu'nun yazısından bir bölüm:

ABD, Irak saldırısıyla Ortadoğu'nun bütün dengesini bozdu. Bölge bir daha kendine gelemedi. Günlerdir müttefikleriyle birlikte acımasızca bombaladığı Felluce'de halk Fırat nehrine dayandı. Şehirde IŞİD, Irak Ordusu, ABD ve Şii milislerin vahşetinden kaçmanın tek yolu haline geldi nehri geçmek. Yüzlerce insan bütün dünyanın gözü önünde başta raf, buzdolabı, konsol, lastik, varil olmak üzere yüzebilen her nesneye tutunup nehre açılıyor ve bu daha önce benzeri görülmemiş bir insanlık dramı. Elli bin insan şehirde mahsur kalmış aç susuz ve tıbbi malzemeden yoksun bekliyor. IŞİD bombaların durması için sivilleri şehrin merkezine sürüyor, nehir kenarında bekleyen keskin nişancılar bazı sivilleri vuruyor.

Halkların iktidar ele geçirme ve güç gösterileri arasında bütün haklarını kaybettikleri bir bölge gerçeğiyle karşı karşıyayız. Irak ordusu IŞİD'in Ocak 2014'te ele geçirdiği şehri geri almak için Şii milisler ve ABD öncülüğündeki koalisyonun yardımıyla harekât başlatması insani değerleri tekrar yerle bir etti. IŞİD'i vuruyoruz derken sivilleri öldürmeye devam ediyorlar. Irak genelinde de zaten çatışma ve insani dram sona ermiş değil. Son iki yılda 3.4 milyondan fazla insan yerinden edildi ve milyonlarca insan asgari ihtiyaçlar için yardım bekliyor.

Bu korkunç durum Fellucelilerin başına ilk kez gelmiyor. Irak işgalinde Bağdat'a atılan bombalar Amerikan televizyonlarında Noel ışıklarına benzetiliyordu. Aşağıda nelere yol açtığı ise konu bile değildi. Susan Sonntag'ın “Amerikalılardan nefret etmeyin, çünkü gerçeği bilmiyorlar” diye dünyaya mektup yazdığı zamanlar. Gerçeği bilmek istiyorlar mıydı bakalım, ganimetlerden yararlanmak varken. Gerçi binlerce Amerikalı işgale karşı yürüyüşler yapmaktan geri durmamıştır, bunu teslim etmek lazım. Tek Amerika yok sonuçta.

***

Dicle nehri kardeşlerimizin cansız bedenleriyle dolmuş kırmızı akmaya başlamıştı. Iraqı Freedom etiketi Fox TV'den yıllarca eksik olmadı. Irakın Özgürlüğü mottosu şok ve dehşet operasyonlarını örttü. Savaş yüzünden gidemesek de oradan İstanbul'a gelen sivil toplum temsilcileriyle buluşup durumu anlamaya çalışıyorduk; beş milyon yetim çocuk, binlerce dul ve çaresiz kadın.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!

Haber Ara