Dolar

32,3161

Euro

35,1221

Altın

2.303,61

Bist

9.055,29

'Ramazan ayında kan stokları azalıyor'

'Ramazan ayında kan stokları azalıyor'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 20:20:42

'Ramazan ayında kan stokları azalıyor'
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kanın uzun süre stoklanamayan bir madde olduğunu belirterek, "Dolayısıyla ramazana stoklu girdik, ilk 15 günde herhangi bir sıkıntımız olmayacak fakat ikinci 15 günde biraz tehlike çanları çalmaya başlıyor" dedi.

Sultanahmet Meydanı'nda Türk Kızılayı tarafından kurulan kan bağışı tırını ziyaret eden Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan bağışının ramazan ayındaki en güzel zekat ve sadakalardan olduğunu söyledi.

"Bir elin verdiğini diğer el görmeyecek" hadisini hatırlatan Akar, "Siz birisine sadaka veya zekat verdiğinizde kime ne verdiğinizin bilinmemesi gerekiyor. Dinimizde de bu böyle. Bu nedenle kan bağışladığınızda kanı zengine mi fakire mi, Müslüman'a mı yoksa gayrimüslime mi verdiğiniz, hangi dinden insan kullanacak bilinmiyor. Tamamen Allah rızası için yapılan bir bağış" diye konuştu.

Akar, ramazanda kan bağışlarında düşüş yaşandığını belirterek, bu durumun önüne geçilmesi için vatandaşları kan bağışı yapmaya davet etti.

Kan bağışının sürekli bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Akar, şöyle devam etti:

"Bizim günlük ortalamamız 6 bin 500 ünite olması gerekirken, ramazanda veriler 3 bin 500 üniteye düşmüş durumda. Yani yüzde 55 oranında günlük ortalamada bir düşme var. Ramazanın ikinci yarısında zor duruma düşmemek için vatandaşlarımızdan yardım istiyoruz. Kan, uzun süre stoklanamayan bir madde ve bileşenleri de uzun süre saklanamıyor. Dolayısıyla ramazana stoklu girdik, ilk 15 günde herhangi bir sıkıntımız olmayacak fakat ikinci 15 günde biraz tehlike çanları çalmaya başlıyor. 2005 yılından itibaren sistematik olarak faaliyet vermeye başladık ve önceden 300 bin ünite kan topluyorduk, şimdi 2 milyon 100 bin ünite kan topluyoruz. Ramazan ayında sorun yaşamamak için halkımızın daha duyarlı olmasını bekliyoruz."

Sultanahmet Meydanı'ndaki kan bağış tırının sahura kadar halkın hizmetinde olduğunu vurgulayan Akar, "Halkımızı özellikle maneviyatı yüksek bu günlerde, yani ramazan ayında kan bağışı yapmaya davet ediyoruz. Bir ünite kan verdiğinizde 3 kişiye can veriyorsunuz ve doğaya bir fidan hediye etmiş oluyorsunuz. Ramazan aylarında bağışlarımız düşüyor, haklı gerekçelerle düşüyor elbette. İnsanlar oruç tutuyor ve kan verince oruçlarının bozulacağından endişe ediyorlar. Oruçluyken kan bağışının ağır geleceğini düşünüyorlar. Fakat şunu unutmasınlar, kan sürekli bir ihtiyaçtır. Ramazanda verilen kan, sağlığın zekatı olacaktır" şeklinde konuştu.

Haber Ara