Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Rakka kent merkezine 1,7 kilometre kaldı

Suriye'de ABD hava kuvvetlerinin desteğiyle Rakka'da IŞİD ile çatışan PYD/PKK, merkezin 1,7 kilometre yakınına sokuldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-13 14:16:11

Rakka kent merkezine 1,7 kilometre kaldı

AA muhabirinin Rakka'daki kaynaklardan aldığı bilgiye göre, PYD/PKK, ABD'nin hava şemsiyesiyle ilerlediği bölgede, kent merkezini kuzey, kuzeybatı ve kuzeydoğudan çevrelemiş durumda. Merkezi yoğun topçu ateşine tutan PYD/PKK, kentin doğusunda Meşleb ve Sanayi Bölgesi ve Fen Fakültesi civarını, batıda Romaniyye mahallesini ve kuzeybatıda şeker fabrikasını ele geçirdi. PYD/PKK, kentin kuzeyinde cuma günü girdiği 17. Birlik bölgesinden, yoğun çatışmalar neticesinde çekilmek zorunda kaldı. İki örgüt arasında en şiddetli çatışmalar, sanayi bölgesi, Meşleb mahallesi, 17. Birlik, şeker fabrikası çevresinde yaşanıyor.

Sanayi bölgesinden ilerlemeye çalışan PYD/PKK'lıların merkeze uzaklığı 1,7 kilometreye düştü. AA'nın, Türkiye sınırındaki Resülayn ilçesi hastanesi kaynaklarından aldığı bilgiye göre, son 3 günde hastaneye çatışmalarda ölen 32 PYD/PKK'lının cesedi getirildi. Ayrıca, örgüt 17. Birlik bölgesinde onlarca kayıp verdi. Meşleb'te önceki gün IŞİD'in bomba yüklü motorsiklet ve keşkin nişancılarla düzenlediği saldırıda da en az 15 PYD/PKK'lı öldü.

Yerel kaynaklar, örgütün son 1 haftada kaybettiği militan sayısının en az 150 olduğu tahmininde bulunuyor.

IŞİD TAKTİKLERİ

Yabancı elebaşları ve ailelerinin birçoğunu kent dışına gönderen IŞİD, PYD/PKK ile girilen çatışmalarda çoğunlukla Suriyeli militanlarına görev veriyor. Kentteki IŞİD'lilerin sayısı tam olarak bilinmezken, yerel kaynaklar rakamın bin ila 2 bin olduğunu iddia ediyor. Cephe savaşından kaçınan IŞİD, 6-7 kişilik gruplara böldüğü militanlarıyla vur-kaç saldırıları düzenliyor. Örgüt, Rakka'daki yerleri bilinen karargahlarını farklı noktalara taşımaya devam ediyor.

Savaş uçaklarının hareket eden cisimleri vurması nedeniyle de IŞİD'liler hareket etmekten kaçınıyor ya da sivil araçları kullanma yoluna gidiyor. ABD'nin öncülük ettiği Birleşik Görev Gücü Doğal Kararlılık Operasyonu, Rakka (kent merkezine yönelik) operasyonunun 6 Haziran itibariyle başladığını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM), Rakka'da 1 Mayıs'tan bu yana 87 bin 200 sivilin yerinden olduğunu, hava saldırılarına maruz kalan 400 bin sivilin güvenliğinden endişe edildiğini bildirmişti. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) de Rakka'da 40 bin çocuğun ateş hattında kaldığını duyurmuştu.

Haber Ara