Dolar

32,3667

Euro

35,0588

Altın

2.324,81

Bist

9.079,97

Rahmi Koç, Koç Üniversitesi'nin mezuniyet törenine katıldı

Rahmi Koç, Koç Üniversitesi'nin mezuniyet törenine katıldı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 17:13:23

Rahmi Koç, Koç Üniversitesi'nin mezuniyet törenine katıldı
Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi Koç, Türkiye'nin nüfusunun 80 milyona yaklaştığını belirterek, "Bu da bize büyük bir ayak bağı. Halbuki nüfus 50-60 milyonda kalsaydı, çok daha zengin olurdu bu ülke" dedi.

Koç Üniversitesi'nin 21. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Rahmi Koç, öğrencilerin mutluluğunu paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dünyada dinamiklerin her an değiştiğine rekabetçi ve şeffaf bir ortamının bulunduğuna işaret eden Koç, bu değişimden geri kalmamak için genç mezunların sürekli kendini yenilemesi gerektiğini söyledi.

Koç, bu yılki mezuniyet konuşmacısının gazeteci Christiane Amanpour olduğunu aktararak, "Kendisi çok girişimci ve cesur bir gazetecidir. Dünyanın en ileri gelen kişileri, önemli politikacıları, meşhur iş adamları ve liderleriyle görüşme yapmış ve çok cesur sorular sormuştur. Ümit ediyorum ki genç mezunlarımız onu dinlemekten büyük keyif alacaktır" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koç, Türkiye ile Amerika'nın ekonomik anlamda kıyaslanmaması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"Yapılan en büyük hata Türkiye ile Amerika'yı mukayese etmek. Türkiye ile İtalya'yı mukayese edebilirsin. Yani bir Ford aracıyla Rolls-Royce'i mukayese etmenin bir manası yok. Çünkü altından kalkamazsınız. Pervaneli uçak ile en hızlı giden jeti mukayese edersek olmaz. Bize yakın ülkelerle mukayese yapılması lazım. Türkiye'de birikim yok. Çünkü uzun seneler enflasyon ekonomisi yaşadık. Enflasyon muhasebesi tutmadığı için milli gelir ve mali imkanlar erozyona uğradı. Ağır vergiler var. Dolayısıyla iş adamlarımızın ve memleketimizin yeterli derecede birikimi yok. Bu olmayınca dışarıdan yabancı sermaye getirmek lazım. Yabancı sermayenin de kendine göre şartları var. Hukukun iyi çalışması, politik düzenin rahat olması lazım. Buraya gelen yatırımcının kendini iyi hissetmesi, piyasalara yakın olması, yaptığı işten kar elde etmesi, teşvik alması önemli. Bunlar paket olarak yan yana geldiği zaman yabancı sermaye rahatlıkla gelecektir."

- "1 dolarlık ihracat için 1,5 dolarlık ithalat yapmak zorundayız"

Rahmi Koç, bugün dünyadaki yatırımların çoğunu, gelişmiş ülkelerin kendi arasında yaptığını, yatırımların yüzde 80'inin gelişmiş ülkelere gittiğini aktararak, "Bizim gibi ülkelere yüzde 20 kalıyor. Ona da son zamanlarda Çin ve Hindistan talip oldu. Dolayısıyla bize yatırım anlamında fazla bir şey kalmadı. İyi bir teşvikle, tepside bir şey sunmak lazım ki yatırımlar Türkiye'ye gelsin. Türkiye'nin bir sorunu da ihracat. 1 dolarlık ihracat yapmak için 1,5 dolarlık ithalat yapmak zorundayız. Diğer bir sorun ise nüfus. Nüfusumuz 80 milyona doğru gidiyor. Bu da bize büyük bir ayak bağı. Halbuki nüfus 50-60 milyonda kalsaydı, çok daha zengin olurdu bu ülke" diye konuştu.

Koç, Yunanistan ile kreditörleri arasındaki gelişmelere ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine ise şunları söyledi:

"Yunan ekonomisi Avrupa'nın ancak yüzde 0,8'i. Dolayısıyla Yunanistan olmuş, olmamış Avrupa toplumuna büyük bir etki yapmaz. Ancak psikolojik olarak Yunanistan'ın iflas etmesi ve avrodan drahmiye dönmesi, akla başka şeyler getirmeye başlar. Bilhassa bu İngiltere'den başlar, onu İspanya ve Portekiz takip edebilir. O zaman da Avrupa toplumu çok tehlikeli bir sürece girer. Bu konuyu göz önüne alarak bir kez daha gözden geçirecekler. Buna karşılık Yunanlılar, 'Nasılsa bizi kurtarırlar, nasılsa sırtımız yere gelmez' havasında. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde kati olarak herhangi bir taviz vermeyeceğini söyledi. IMF'in durumu gayet katı. Diğerleri ne yapar zaman gösterecek. Ancak bazı kesimler 'Yunanistan artık can sıkmaya başladı. Giderse gider. Avrupa toplumuna bir şey olmaz' havasında."

- "Burası artık bir teknoloji merkezi oldu"

Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan da üniversite olarak bu yıl önemli başarılara imza attıklarını belirterek, bunlardan birinin de Topkapı'da hizmete açılan Tıp Fakültesi Hastanesi olduğunu söyledi.

Üniversite olarak Ar-Ge alanında Türkiye'deki önemli projeleri, AB ve TÜBİTAK destekli olarak almaya devam ettiklerine dikkati çeken İnan, "Burası artık bir teknoloji merkezi oldu. Geçen günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile konuştuğumuzda artık böyle yerlerin teknopark olarak ilan edilmesi için gerekli mevzuat ve düzenlemelerin yapılması konusunu konuştuk. Kendisi de buna sıcak bakıyor" ifadelerini kullandı.

Koç Üniversitesi'nden bölüm ve okul birinciliğiyle mezun olan Yasemin Özdoğan ise böyle bir üniversiteyi başarıyla tamamlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Koç Üniversitesi'nde öğretmen, öğrenci ve yöneticilerin aynı denklemde yer aldığını vurgulayan Özdoğan, burada diğer üniversitelerden farklı olarak eşitlik bilinci öğrendiğini kaydetti.

Özdoğan, geleceğe yönelik hedeflerine de değinerek, bundan sonraki hayatında eğitim anlamında kendisine yatırım yapacağını söyledi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara