Dolar

32,5063

Euro

34,7824

Altın

2.486,48

Bist

9.557,64

Radyo yayınına son veren ilk ülke Norveç

Norveç, FM radyo yayınına son veren ilk ülke oldu. Ülkede bu sabah Bodo kasabasında düzenlenen bir törenle analog FM sistemi yerine Dijital Ses Yayınına (DAB) geçildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-12 12:28:07

Radyo yayınına son veren ilk ülke Norveç

Norveç'te ulusal radyo kanalları yıl sonuna kadar yayınlarına son vererek sadece dijital platformda yer alacak.

Yerel radyo kanalları ise 5 yıl daha analog yayınlarını sürdürebilecek. Dijital sinyallerin, analoglara göre daha kaliteli, kapsama alanının daha geniş ve yaklaşık sekiz kat daha az maliyetli olduğu belirtiliyor.

Ancak, analog yayınlara son vermenin yaş almış ve motosiklet kullanan kişileri olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

TARTIŞMALI KARAR

Dagbladet gazetesinde geçen ay yayımlanan bir kamuoyu araştırmasına göre, Norveçlilerin üçte ikisi hükümetin erken davrandığını görüşünde.

Norveç'te radyo dinleyicilerinin yüzde 70'inin dijital yayını tercih etmesine rağmen, uygulamaya karşı çıkanlar çok fazla insanın pahalı ekipmanlar edinmek zorunda kalacağını söylüyor.

Ülkede yeni bir otomobil teybinin fiyatı, 4 bin Norveç kronu (yaklaşık bin 800 T.L.).

Norveç Yerel Radyo Derneği'nden Svein Larsen "Norveç buna hazırlıklı değil. Milyonlarca evde, kulübede, teknede artık işe yaramayacak olan radyolar var ve Norveç'teki arabaların sadece yüzde 25'inde dijital radyo veya uyarlayıcı var" diyor.

Ulusal radyo istasyonu NRK'nin yöneticisi Marius Lillelien de, "Tabi ki, radyo çok nostaljik. Bu uygulamanın bu kadar çok tartışma yaratmasının nedenlerinden biri bu. İster analog ister dijital yayın yapalım insanların radyoyu ve nostaljiyi sevmesi bizim için değerli" açıklamasını yaptı.

İsviçre ve İngiltere de analog radyo yayına son vermeyi tartışıyor.

Haber Ara