Dolar

32,5698

Euro

34,9332

Altın

2.423,93

Bist

9.722,09

Radyo’dan yayın yaptılar: Libya’da devrimci gruplardan Serrac hükümetine destek çağrısı

Siyasi krizin hala devam ettiği Libya’da askeri komutan Hafter’in Trablus’a saldırması gerginliğin artmasına neden olurken ülkedeki devrimci gruplar radyodan yayın yaparak eli silah tutan herkesin Serrac hükümetine destek vermesi çağrısında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-06 10:49:19

Radyo’dan yayın yaptılar: Libya’da devrimci gruplardan Serrac hükümetine destek çağrısı

TİMETÜRK|HABER MERKEZİ

Timetürk'ün Libya'da sahadan aldığı bilgilere göre, Trablus'taki çatışmalarda Serrac hükümeti güçleri Kasr bin Gassir ve Şumul Hamis gibi bölgelerde Hafter güçlerini püskürttü.

Misrata şehri aslı Türk kökenli olanların yoğunlukta olduğu Trablus'a yani Hafter'in geçen gece saldırıya geçtiği başkente 200 km uzaklıkta olan bir şehir.

DEVRİMCİ GRUPLARDAN ÇAĞRI

Libya'da "devrimciler" denilen grubun Misrata şehrinde radyolardan eli silah tutan herkesin silahları ile birlikte Trablus'a gitmelerini Hafter'a karşı savaşta destek olmaları yönünde çağrılar yaptığı ifade edildi.

SARRAC HÜKÜMETİNİN YANINDA YER ALAN DEVRİMCİ GRUPLAR KİM?

Devrimciler adlı grubun esasında Serrac hükümetine Fas Anlaşması'ndan dolayı karşı oldukları fakat Hafter'in bu hamlesi sonrası hükümet yanlıları ile ortak bir çatıda buluştukları ifade ediliyor. Hafter'in ülkedeki bölünmüşlükten istifade ederek Trablus'a saldırmasıyla da birçok karşıt grup Hafter'e karşı hükümetin yanında yer alıyor.

HAFTER TRABLUS'A NEDEN SALDIRDI?

General Halife Hafter ile Fayiz es-Serrac arasında geçtiğimiz ay Abu Dabi'de bir anlaşmaya varildi. Anlaşmaya göre ülkenin güneyinde yer alan Gadamis kentinde 14-16 Nisan'da gerçekleşecek olan Libya Barış Toplantısı'nda yeni bir hükümet kurulacak, Libya'nın batı, doğu ve güneyinden seçilecek 3 kişilik bir Başkanlık Meclisi olacak ve Halife Hafter de askeri komutan olarak görevine devam edecekti. Ancak Hafter sadece askeri komutanlık değil Libya'nın tamamına hâkim olmak istediği için anlaşmayı yok sayarak böyle bir operasyon gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra Hafter'in önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Libya Barış Toplantısı'nda masaya güçlü oturarak Başbakanlığı elde etmeye çalıştığı için böyle bir operasyona giriştiği düşünülüyor.

KADDAFİ'YE BAĞLI UNSURLARIN SERRAC HÜKÜMETİNE DESTEK VERDİĞİ İDDİASI

Eski Libya Başkanı Kaddafi'ye bağlı unsurların da Hafter'e karşı Serrac hükümetinin yanında yer aldığı ve Hafter'in operasyonuna karşı oldukları iddia ediliyor.

Kaddafi'nin askerleri olarak bilinen 7. Kuvvet'ten yapılan açıklamada Hafter'in saldırısıyla bir ilgileri olmadıkları ve saldırıda 7. Kuvvet'e bağlı güçlerin olduğu iddialarının asılsız olduğu belirtildi.

Aynı zamanda Hafter'in Trablus operasyonu için merkez olarak kullandığı Cufra bölgesine Serrac hükümetine bağlı askerlerin girdiği iddia ediliyor.

Haber Ara