Dolar

32,4772

Euro

34,9152

Altın

2.435,14

Bist

9.716,77

Rabia kurbanları anılıyor

Mısır'da eski Cumhurbaşkanı Mursi'nin askeri darbeyle uzaklaştırılması sonrası Kahire'deki Rabia Meydanı'nda 700'e yakın darbe karşıtının katledilmesinin ikinci yıldönümünde kurbanlar anılıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-14 09:05:10

Rabia kurbanları anılıyor

Mısır'da Dr. Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle uzaklaştırılması sonrası Kahire'deki Rabia Meydanı'nda 7 saatte 700'e yakın darbe karşıtının katledilmesinin ikinci yıldönümünde kurbanlar anılıyor. Uluslararası Rabia Platformundan yapılan yazılı açıklamaya göre, 'Dünya Rabia Günü'nde Türkiye'de de birçok etkinlik düzenlenecek.

Mısır'da ise Rabia yıldönümü öncesi güvenlik önlemleri had safhaya çıkarıldı. Resmi MENA haber ajansının konuşan bir yetkili ,"Müslüman Kardeşler alışılmadık bir davranışta bulunurlarsa hemen karşılığını görecekler" tehdidi savurdu. Sokaklarda güvenlik güçleri birçok noktada devriye gezerken, darbe karşıtlarının oturma eylemleri ve sokak gösterileriyle askeri yönetimi protesto etmesi bekleniyor. 

Rabia'da ne olmuştu?

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de, Mısır güvenlik güçlerinin 2013 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında, darbe karşıtı gösterilerin dağıtılması sırasında yaklaşık 1150 göstericiyi ‘planlı bir şekilde' öldürdüğünü açıklamıştı. HRW'nun açıkladığı rapora göre, Mısır güvenlik güçleri göstericilere karşı modern tarihte işlenen en büyük katliamlardan birini gerçekleştirdi.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı avukatları ise HRW tarafından hazırlanan raporda yer alan katliam kanıtlarını uluslararası mahkemelere sunacaklarını duyurdular.

Mısır'da ülke tarihinde demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'ye karşı yapılan darbeyi protesto etmek için darbe karşıtları 14 Ağustos günü Kahire'deki Rabia Meydanı'na toplandılar. Mısır polisi, darbe lideri Abdülfettah Sisi'nin emriyle meydana girip ilk müdahalede 278 kişiyi öldürdü. Yedi saat devam eden polis ateşinde 700'den fazla darbe karşıtı katledildi.

Haber Ara