Dolar

32,4985

Euro

34,5748

Altın

2.476,14

Bist

9.550,70

'PYD'yi Türkmen bölgelerinde devletleştirmek istiyorlar'

Bayırbucak Haber Ajansı Genel Koordinatörü Molla, 'PYD, Münbiç'ten sonra Azez-Cerablus arasını almak için düğmeye bastı. Bu örgüt dış desteklerle birlikte Türkmen bölgelerinde devletleştirilmek isteniyor.' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-18 21:00:25

'PYD'yi Türkmen bölgelerinde devletleştirmek istiyorlar'

Bayırbucak Haber Ajansı Genel Koordinatörü Saadettin Molla, "PYD, Münbiç'ten sonra Azez - Cerablus arasını almak için düğmeye bastı. Bu örgüt dış desteklerle birlikte Türkmen bölgelerinde devletleştirilmek isteniyor" dedi.

Molla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhalifler Halep kuşatmasını kırmak için büyük operasyon başlatırken ABD kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve PYD'nin de Menbiç bölgesine yönelik saldırı başlattığını söyledi.

"Burada oynanan savaş tamamen tiyatrodur"

Menbiç ilçesinde 144 Türkmen ve Arap köyü olduğunu anlatan Molla, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son günlerde Halep ve kuzeyinde ciddi oyunlar oynanmaya başlandı. ABD ve koalisyon güçlerinin desteğini arkasına alan terör örgütü PYD, diğer terör örgütü DAEŞ'in elindeki Münbiç'i tek kurşun atmadan aldı sayılır. Burada oynanan savaş tamamen tiyatrodur. Halep'te kuşatmanın kırılması için operasyon başlarken, DAEŞ'in Münbiç'ten çekilmesi oyunun bir parçasıdır. Suriye halkına dost görünen ABD ve koalisyon güçleri, SDG güçlerine destek verdi ve başta Türkmenleri vurdurdu. Çünkü Suriye'deki Türkmen varlığı ABD'nin tüm planlarını bozuyor. Buradaki proje Türkmenler üzerinden Türkiye'dir. Büyük hedef, Türkiye sınırında PYD koridoru oluşturmak. Bunun için her yolu deniyorlar."

"Bu ülkeler, sessiz kalarak koca bir halkın katledilişine sebebiyet verdiler"

ABD ve Batı ülkelerinin savaşın ilk iki yılında Esed'in kimyasal saldırılarına bile sessiz kaldığını vurgulayan Molla, "Bu ülkeler, sessiz kalarak koca bir halkın katledilişine sebebiyet verdiler. Esed rejimini korumak için ellerinden geleni yaptılar. Sözde çözüm için BM öncülüğünde yapılan Cenevre görüşmeleri de rejimin süresini uzatmak için yapılan kirli bir plandır. Suriye'deki Türkmenler bu süreçte en ağır saldırılara maruz kaldı. Böylelikle Türkiye'yi bu savaşa çekmek için her şey yaptılar." ifadesini kullandı.

"Bin yıllık Türkmen köyleri yerle bir edildi, bölgelerde taş üstüne taş bırakılmadı"
Molla, şu an Suriye'deki en yoğun saldırıların yine Türkmen bölgelerine yapıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Bayırbucak, Halep'in kuzeyi, Hama ve Humus kırsalında Türkmen varlığı korkunç saldırı altında. Bin yıllık Türkmen köyleri yerle bir edildi, bölgelerde taş üstüne taş bırakılmadı. Kısacası, Suriye'deki Türkmen varlığı yok edilmek üzere. Suriye'deki ikinci büyük unsur olan Türkmenler, Cenevre görüşmelerine de çağrılmayarak, siyasi alanda da bitirilmek istendi. ABD öncülüğünde kurulan Vatan Meclisi, Suriye Ulusal Koalisyon Güçleri ve Suriye Geçici Hükümeti gibi tüm oluşumlarda da asla Türkmenlere yer verilmedi. Son gelişmeler de bunu kanıtlıyor. PYD, Münbiç'ten sonra Azez - Cerablus arasını almak için düğmeye bastı. Bu örgüt dış desteklerle birlikte Türkmen bölgelerinde devletleştirilmek isteniyor."

Türkmenler olarak her şeye rağmen mücadeleye devam ettiklerini anlatan Molla, Halep'te DAEŞ'e karşı yapılan savaşla Çobanbey'i aldıklarını, diğer bölgelerde de mücadelelerinin sürdüğünü vurguladı. 

Haber Ara