Dolar

32,3696

Euro

34,9456

Altın

2.325,48

Bist

9.094,68

PYD ve Esed rejimine Suriye'de kayıp binlerce insanı araştırma çağrısı yapıldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), PYD ve Esd rejimine IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerde ortadan kaybolan binlerce insanın akıbetini soruşturma çağrısı yaptı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-11 14:18:50

PYD ve Esed rejimine Suriye'de kayıp binlerce insanı araştırma çağrısı yapıldı

HRW, salı günü yapılan çağrıda, yetkililerden aralarında yardım kuruluşlarında çalışanlar, gazeteciler ve aktivistlerin de bulunduğu kayıp 8 binden fazla insan için araştırma yapılmasını istedi.

Suriye İnsan Hakları Ağı verilerine atıfta bulunan örgüt, Suriye'de geniş bir bölgeyi kontrol ettiği dönemlerde IŞİD tarafından tutuklananların çoğunun hâlâ kayıp olduğunu söyledi.

İNGİLİZ GAZETECİ ve BİR RAHİP DE KAYIPLAR ARASINDA

Hakkında haber alınamayan isimler arasında İngiliz gazeteci John Cantlie ve Cizvit rahip Paolo Dall'Oglio da bulunuyor.

PYD ve ESED REJİMİ DETAYLI BİLGİ VERMİYOR

HRW, Suriye'nin kuzeydoğusunda eskiden IŞİD'in hakimiyetindeki bölgeleri bugün kontrol eden PYD'nin, kayıpların yakınlarına "nadiren" yanıt verdiğini belirtti. Örgüt, Esed rejiminin de benzer şekilde konuya ilişkin detaylı bilgi sağlamayı reddettiğini ekledi.

IŞİD ELİNDE TUTTUĞU TÜM MAHKUMLARI ÖLDÜRMÜŞ OLABİLİR

Ailelerin kaybolan yakınları hakkında yalnızca spekülasyonlar duyduğunu ya da hiçbir şey bilmediğini söyleyen HRW, IŞİD'in tüm mahkumlarını öldürdüğü iddiasının bu spekülasyonlar arasında olduğunu belirtti.

HRW, iki tarafı da kayıplar hakkında bilgi toplamak ve ailelerle temas kurmak için "irtibat merkezi veya sivil bir organ" oluşturmaya çağırdı.

TOPLU MEZARLAR İÇİN ÇAĞRI

Açıklamada ayrıca, IŞİD tarafından öldürülen binlerce insanın kalıntılarının bulunduğu toplu mezarların koruma altına alınması istendi.

Öte yandan örgüt, bizzat PYD ve Esed rejimi tarafından kaybedilen Suriyeliler içinse herhangi bir çağrı yapmadı. Başta Baas hapishaneleri olmak üzere PYD ve rejim tarafından gözaltına alınan on binlerce insanın nerede olduğu ve akıbetleri bilinmiyor.

 

Haber Ara