Dolar

32,3350

Euro

35,1123

Altın

2.309,02

Bist

9.079,97

'PYD, Tel Abyad'da etnik temizlik yapıyor'

Suriyeli muhalif gruplar yayınladıkları ortak basın açıklamasında, PYD’nin, uluslararası koalisyonun desteğiyle etnik temizlik yaptığını belirtti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-15 14:44:23

'PYD, Tel Abyad'da etnik temizlik yapıyor'

Suriyeli muhalif gruplar yaptıkları ortak basın açıklamasında  "PYD'ye bağlı YPG güçlerinin, uluslararası koalisyonun desteğiyle Haseke'nin batı kesimleri ile Rakka'nın Tel Abyad bölgesinde yaptığı "etnik ve mezhepsel temizlik" ve saldırılar nedeniyle halkın köylerini terk etmek zorunda bırakıldığını" belirtti. 

Aralarında Ahraru'ş-Şam, Ceyşu'l-İslam, Ceyşu's-Sünne, Cephe Şamiyye, Fevcu'l Evvel, Şam Kolordusu'nun (Feylak eş-Şam) gibi büyük grupların da 15 muhalif hareketin yayımladığı ortak yazılı açıklamada, "YPG güçlerinin, ABD öncülüğündeki koalisyonun güçlerinin hava desteğiyle, Rakka kentinin kuzeyindeki Tel Abyad ilçesi kırsalındaki Türkmen ve Sünni Arap köylerine saldırılar düzenlediği ve saldırılar sebebiyle halkın köylerini terk etmek zorunda bırakıldığı" ifade edildi.

"PKK'ya küresel himaye"

Açıklamada, söz konusu saldırının başta PKK'nın yer aldığı, bölgesel ve uluslararası güçler tarafından desteklenen gruplarca düzenlendiğine işaret edilerek, "Saldırı, bahsedilen grupların üzerinde çalıştığı 'bölme planı'nın bir parçası niteliğindedir. PYD, bölgenin ve Suriye'nin geleceğini felakete sürüklemektedir" ifadelerine yer verildi.

Ülke bütünlüğünün muhaliflerin "kırmızı çizgisi" olduğu kaydedilen açıklamada, bölgedeki Arap ve Kürt Suriyelilerin birlik ve beraberliğinin önemi vurgulandı.

Muhalif grupların, "PYD'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Cenevre Sözleşmesi'nde sivillerin hakları hususunda yer alan maddeleri ihlal eder nitelikte işlediği suçlar karşısında uluslararası toplumun sessizliğini kınadığı" açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Esed rejimiyle işbirliği halinde bu suçları işleyen örgüt, uluslararası yasalara göre terör örgütüdür. Ülkemizde gerçekleştirilmeye çalışılan demografik manipülasyon kampanyası ile Suriye halkının maruz kaldığı etnik ve mezhepsel temizlik karşısında sessiz kalmayacağız." 

Açıklamada ayrıca IŞİD'in de söz konusu kampanyada etkin bir rol oynadığı kaydedildi.  

Haber Ara