Dolar

32,5024

Euro

34,9112

Altın

2.451,41

Bist

9.701,59

PYD, Suriye'de seçim düzenledi!

Suriye'de federasyon kurmayı amaçlayan PYD ilk yerel seçimlerini düzenledi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-23 18:19:54

PYD, Suriye'de seçim düzenledi!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararı Türkiye'de bir nuamralı gündem haline gelirken, Suriye'de de PYD'nin seçim yaptığı ortaya çıktı.

Alman yayın organı DW Türkçe'nin haberine göre PYD'nin kantonlarının bulunduğu ülkenin kuzeyinde ilk yerel seçimlerini düzenledi.

Bu aşamada, 3 bin 732 mahalle, nahiye ya da köyün temsilcisi seçiliyor. 12 bin 421 adayın yaklaşık yarısı kadın. Her yerel yönetimin bir erkek bir de kadın eş başkana sahip olması öngörülüyor. Sürecin 3 Kasım'daki ikinci aşamasında, kasaba ve bölgelerin icra konseylerinin üyeleri belirlenecek. 19 Ocak'taki son aşamada ise hem her bir kanton için ayrı meclis, hem de ortak bir parlamento seçilecek.

BOYKOT

Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülüğündeki koalisyonun girişimiyle gerçekleşen seçimler bazı muhalefet partilerince boykot edildi. Bu partilerin başında federasyon fikrine karşı çıkan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) geliyor. ABD merkezli düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü'nden Suriye uzmanı Fabrice Balanche, "Bu seçimler bir demokrasi simülasyonu olacak. Çünkü çok partili bir sistem ya da özgürlük yok" yorumunda bulundu.

 

Haber Ara