Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

PYD Rakka'da ABD kontrolünde 'yeniden yapılanıyor'

IŞİD'lilerin tahliyesiyle gündeme gelen Rakka'da PYD 'yerel yönetim' inşa etmeye çalışırken, ABD de bu durumu yerinde tespit ediyor. Trump'ın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, geçtiğimiz hafta Rakka'da görüntülendi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-24 09:09:36

PYD Rakka'da ABD kontrolünde 'yeniden yapılanıyor'

IŞİD ile mücadele kapsamında PKK'nın suriye kolu PYD'nin ülkenin kuzeyinde inşaa etmeye çalıştığı kantonlar nihayetine erdirilmeye hazırlanıyor. Bu bölgede ABD gözetiminde 'yerel yöentim' kurmaya çalışan PYD, çalışmalarını hızlandırırken Trump'ın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, geçtiğimiz hafta Rakka'da görüntülendi.

Bu süreç devam ederken Rusya'nın Soçi kentinde ise üçlü bir zirve düzenlendi. Bu zirvede net konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ve İran'ın da PYD konusunda Türkiye ile hemfikir olduğunu söyledi. Erdoğan'ın Putin'den aktardığına göre Beşar Esed de bu üçlü ile aynı şeyi düşünüyor...

IRAK'TAN SONRA SURİYE

Esed rejimine ve IŞİD'e karşı savaşmak gerkeçesiyle Suriye'ye yerleşen ABD, 1990'larda Irak'tabaşlattığı “yeniden inşa” ve “yerel yönetimler” sürecini şimdi de Suriye'de devreye soktu. İran ve Esed rejiminin toprak hakimiyetini genişletmesini ve Rusya'nın etkisini engelleme adına bölgede kalan ABD ordusu, Kuzey Suriye'deki PKK uzantısı PYD'ye anlık destek sunarken Şam yönetiminden bağımsız yeni yerel yönetim birimleri oluşturmaya çalışıyor. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Esed rejimi ve muhalefet arasında siyasi çözüme varılana dek Suriye'de kalacaklarını açıkladı. Asker sayısı hakkında bir kararın olmadığını kaydeden Mattis, “Cenevre süreci bitene dek Suriye'de bekleyecekler” ifadesini kullandı.

MCGURK RAKKA'DAYDI

Yeni Şafak'ın haberine göre Trump'ın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk de geçtiğimiz hafta yerel yönetim kurma ve yeniden inşa çalışmaları kapsamında Rakka'yı ziyaret etti. Kentin Naim Meydanı'na da giden McGruk, sosyal medya hesabından, kenti ziyaretinin fotoğraflarını da paylaştı.

resized_b952a-0f83cd03mcgurk

PYD PUTİN'İ İKNA ETMEK İSTİYOR

PYD'nin 'devlet kurma' konusunu Cenevre şemsiyesiyle garanti altına almaya çalışan ABD yönetimi, Rusya'dan bu yönde yardım almayı amaçlıyor. ABD Başkanı Donald Trump, 21 Kasım'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye'de çözümün sağlanması için Cenevre görüşmelerinin önemi konusunda mutabık kaldı. İkili, bu ayın başında Cenevre sürecini destekleyen ortak bir bildiri de imzalamıştı. Bu kapsamda Rusya'nın PYD'ye desteği de Soçi'ye örgütün davet edilmesi ile bir kez daha gündeme gelmişti. Uzun süre tartışılan konuda Türkiye'nın net tavrı ise bu durumu engelledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'ye ayak bastığı ana kadar netleşmeyen konu, Erdoğan'ın açıklaması sonrası netleşti. Erdoğan hem Putin hem de Ruhani'nin yanında "Kimse bizden bir terör örgütü ile aynı masada yer almamızı beklemesin" dedi. 

5_30

TÜRKİYE, RUSYA, İRAN, ŞAM PYD KONUSUNDA MUTABIK

Öte yandan Soçi zirvesi öncesinde Beşar Esed ile görüşen Putin, bu konuyu netleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçakta yaptığı açıklamada Esed'in de PYD'ye muhalif olduğunu söyledi. Gazete Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli'nin aktardığına göre  Erdoğan şunları söyledi:

- “Oluşuma sıcak bakmayız” ifadenizi biraz açabilir misiniz?

Şimdi bunlar, PYD-YPG ne yapacak? Niyetleri ne?

- Kuzey Suriye'de bir oluşum...

Değil mi? Bizim, o tür bir oluşuma teşebbüs karşısında “Buyurun, hayırlı olsun” diyecek halimiz yok. Biz bunu daha 7 yıl önceden söyledik. Görüldüğü kadarıyla Suriye'nin kuzeyinde o tür bir oluşum ihtimaline, Esed de muhalif. Onlar da muhalifler o tür bir ihtimale.

- Zirve öncesinde Putin, Esad ile de görüşme yaptı. O görüşmenin içeriğiyle ilgili size bir bilgi verdi mi?

Bazı şeyleri elbette paylaştı ama paylaşmadığı şeyler de vardır. Örneğin PYD-YPG'ye Esed'in de olumsuz baktığından söz etti. Masada PYD-YPG'nin yer almasını onun da istemediğine değindi. Bu çok da şaşırtıcı değil. Türkiye olarak bizim Kürt kardeşlerimizle sorunumuz yok. Sorunumuz terör örgütleriyle. Suriye yönetimi ise öteden beri bırakın YPG gibi bir terör örgütünü, Kürtlerin varlığını bile kabule yanaşmıyordu. Vatandaşlık, kimlik, pasaport vermiyordu. O zaman “Bunlar senin vatandaşın, niye pasaport, kimlik vermiyorsun?” dediğim anlar olmuştur kendisine.

 

 

Haber Ara