Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

PYD'nin kontrolündeki okullarda Kürtçe eğitim verileceği iddiası

PYD'nin kontrolündeki okullarda Kürtçe eğitim verileceği iddiası

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-11 21:54:52

PYD'nin kontrolündeki okullarda Kürtçe eğitim verileceği iddiası
Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin, kontrolündeki bölgelerde bulunan okullarda Kürtçe eğitim vereceği bildirildi.

Suriyeli Kürt siyasi aktivist Mişal el-Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PYD'nin, kontrolündeki okullarda eğitimi Kürtçe vermek istemesini "emrivaki" şeklinde nitelendirerek, kararın bölgedeki halka uygulanacak başka kararların başlangıcı olduğunu ifade etti.

PYD'nin bazı okulların adlarını ölen YPG ve PKK'lı teröristlerin adlarıyla değiştirdiğini söyleyen Hasan, uygulanmak istenilen eğitim planının Arap ve Süryani öğrenciler ile Kürt öğrenciler arasında ayrımcılığı körükleyeceğini kaydetti.

Konuyla ilgili Kürt Ulusal Meclisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, meclisinin PYD'nin söz konusu kararını reddettiği belirtilerek, "Kürt kamu çıkarlarının korunmasına yönelik gayretimizden yola çıkarak, emrivaki yönetiminden eğitim müfredatıyla ilgili çıkan bütün kararları reddediyoruz" denildi.

"Yetkilileri, siyaset ve eğitimde mevkileri ne olursa olsun nesillerimize ve halkımıza karşı tarihi sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanılan açıklamada, söz konusu sorumluluğun, "Eğitim müfredatı gözden geçirilene kadar, partizanlıktan uzak, Suriye devletinin Eğitim Bakanlığına ait okul kitaplarını esas alarak, Kürtçe dilini de uygun öğretmenler tarafından öğreterek" yerine getirilmesi istendi.

Haseke'nin batısındaki Amuda beldesinde ev hanımı Eyyam el-Ahmed, böyle bir müfredatın yurtiçinde ve yurtdışında kabul görmeyeceğini, kendisi ve başka Kürt ailelerin çocuklarını PYD'nin okullarına göndermek istemediklerini söyledi.

PYD tarafından ilkokulun 2. ve 3. sınıflarında okutulması planlanan kitaplar arasında Abdullah Öcalan hakkında 2 kitabın da yer alacağı öğrenildi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nda (SMDK) temsilcisi bulunan ve 12 Suriye Kürt partisinden oluşan Kürt Ulusal Meclisi, PYD'ye karşı muhalefetiyle biliniyor.

Haber Ara