Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

PYD'den stratejik hamle: Güçler birleşti

Suriye'de Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yakınlığıyla bilinen gruplar 'Suriye Demokratik Güçleri' adı altında birleşerek yeni bir stratejik hamlede bulundular.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-12 12:55:31

PYD'den stratejik hamle: Güçler birleşti

YPG sözcülerinden Polat Can, Twitter hesabında, PYD'nin askeri kanadı YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonu'nu oluşturan Ceyş el Suvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi'nin, "Suriye Demokratik Güçleri" oluşumu altında birleştiğini duyurdu.

"Suriye Demokratik Güçleri" adına yapılan açıklamada, "Ülkenin içinden geçtiği hassas dönem ve hızlanan siyasi ve askeri gelişmeler nedeniyle, Kürtleri, Arapları, Süryanileri ve tüm diğer unsurları içine alacak şekilde birleşmiş milli askeri güç kurulmalı. Suriye Demokratik Kuvvetleri, kendi kendini yöneten bir Suriye kuracak" ifadelerine yer verildi.

Anadolu Ajansı "Suriye Demokratik Güçleri"nin kurulması haberini, "PYD'ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların birleşerek oluşturduğu yeni kuvvet, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye için geliştirdiği yeni yaklaşıma paralel" yorumuyla servis etti. ABD Başkanı Barack Obama, 3 Ekim'de Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada eğit-donat programının planlandığı gibi işleyemediğini belirtmiş, "Bazı Kürt topluluklarıyla çalışarak bunu geliştirmenin yollarını arayacağız" demişti. New York Times'ın 4 Ekim tarihli haberine göre de Obama'nın Suriye için yeni yaklaşımı, "Komutanları Amerikan güçlerinin güvenlik testlerinden geçen Arap savaşçılar ile savaşta etkinlileri ve sadakatleri halihazırda test edildiği için Washington'ın güvendiği Kürt güçlere" dayanıyor.

"Suriye Demokratik Güçleri"ni oluşturan gruplardan Ceyş el Tuvar, eğit-donat programından ayrıldıktan sonra Afrin ve Kobani'de PYD ile birlikte hareket ediyor. El Sanadid ve El Cezire Tugayları ise, Haseke'de IŞİD'e karşı Suriye ordusu ve PYD ile ortak savaşıyor. Burkan el Fırat, Kobani ve Tel Abyad'ta PYD ile ittifak yaparken, Süryani Askeri Konseyi, YPG'ye bağlı tugaylarla birlikte hareket ediyor.

Haber Ara