Dolar

32,5341

Euro

34,9396

Altın

2.438,05

Bist

9.716,77

PYD bölgesindeki Arap aşiretler mercek altında: Önce Suudiler şimdi Esed rejimi destek istiyor

Suriye'nin kuzeyindeki PYD bölgesinde yaşayan Arap aşiretler, bugünlerde hem PYD hem Esed rejimi tarafından mercek altında. Sebebiyse ABD'nin bölgedeki Araplarla PYD'nin arasındaki gerginlikleri sonlandırmak istemesi. Bu kapsamda Suudi Arabistanlı Bakanın PYD lehine sahaya inip aşiretlerle görüştüğü biliniyordu. Benzer bir hamle Esed rejiminden de geldi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-09 16:51:04

PYD bölgesindeki Arap aşiretler mercek altında: Önce Suudiler şimdi Esed rejimi destek istiyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Al Monitor'un Esed rejiminin haber ajansı SANA'dan aktardığına göre Beşar Esed'e bağlı güçlerin başındaki isimlerden biri olan Muhammed El Canduli, 20 Haziran'da PYD kontrolündeki Arap aşiretlerle görüştü. Halep'te 50'den fazla ismin davet edildiği bir konferans gerçekleştirildiği kaydedildi.

Konferansa kaç kişinin katıldığı belirtilmezken, bu toplantıyı tetikleyen olayın 13 Haziran'da gerçekleştirilen ve Suudi Arabistan'ın Körfez İlişkileri Bakanı Tamer El Sabhan'ın katıldığı Deyrizor toplantısı olduğu aktarıldı.

SUUDİ BAKAN ARAP AŞİRETLERİNDEN PYD'YE DESTEK İSTEMİŞTİ

Suudi Arabistan'ın Körfez İlişkileri Bakanı Tamer El Sabhan, Haziran ayında Suriye'deki PYD bölgesini ziyaret ederek civardaki Arap aşiretleriyle görüşmüş ve örgüte destek vermelerini; ayrıca Deyrizor'un Mart ayında SDG (PYD) kontrolüne geçmesiyle başlayan protestolara da son verilmesini istemişti. Görüşme Deyrizor'daki El Ömer Petrol sahasında gerçekleşmişti. Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre Sabhan'a bu ziyaretinde eşlik eden isimler ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyondaki temsilcisi William Robak ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Joel Rayburn oldu. Sabhan'ın toplantı sırasında aşiretleri Türkiye ve Katar ile yakınlaşmamaları konusunda uyardığı da gelen bilgiler arasındaydı. Öte yandan bu ziyaret Sabhan'ın ilk ziyareti de değil. Suudi Bakan'ın daha önce de Suriye'deki PYD bölgelerini ziyaret ettiği biliniyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Deyrizor'un Arap ağırlıklı köy ve kasabalarında 20 Nisan'da başlayan gösterilerde güvenlik durumunun kötüleşmesi ve fiyat artışlarından dolayı PYD protesto ediliyor.

PYD'DEN ARAP KÖYLERİNE GECE BASKINLARI

"Amerika'nın Sesi'nin" Suriye Devlet Televizyonu ve Deyrizor24 adlı eylemci gruba dayandırdığı 9 Mayıs tarihli haberindeyse protestoların önemli sebeplerinden birinin Arap köylerine yönelik gece yarısı baskınları olduğu kaydedildi.

8 Mayıs gecesi de PYD unsurlarının ABD destekli koalisyonla Daman köyüne baskın düzenlediği ve bu baskında PYD'nin ikisi kadın biri çocuk 6 kişiyi öldürdüğü belirtilmişti. Ayrıca PYD, IŞİD üyesi olduğunu iddia ettiği iki kişiyi de tutuklamıştı. Haberde protestolara müdahale edildiği ve PYD'nin ateş açtığı, bir kişinin öldüğü aktarıldı.

74_3

PYD PROTESTO GÖSTERİLERİ İÇİN ESED REJİMİNİ SUÇLUYOR

Al Monitor'un haberinde PYD'nin bu protestolardan Şam yönetimini sorumlu tuttuğu belirtildi. SDG (PYD) Sözcüsü Mustafa Bali'nin direkt olarak Şam rejimini suçladığının kaydedildiği haberde bölgedeki PYD yetkililerinden Abdulhamid El Mehbaş'ın Suudi bakanın ziyaretine ilişkin “Suudi Bakan Arap aşiretlerine SDG'yi destekleme çağrısı yaptı. Aşiret liderleri de siyasi temsil haklarının tanınmasını, Suriye'deki çözüm sürecine Arap aşiretlerin katılımının sağlanmasını istediler” dediğini aktardı.

ESED REJİMİ ARAP AŞİRETLERİNİ SUUDİLERE KAPTIRMAK İSTEMİYOR

Haberde Jesr Press sitesinin yer verdiği bir iddia hatırlatıldı. Söz konusu sitenin 20 Haziran tarihli haberinde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'nın muhalefete bağlı Suriye Müzakere Heyeti Başkanı Nasır el-Hariri'den "Riyad-3" adı altında yeni bir toplantıya hazırlık yapmasını istediği ve toplantının PYD'yi de kapsayan yeni bir müzakere komitesi kurmak amacıyla yapılacağı iddia edildi.

ABD, ARAP AŞİRETLERİ ve PYD ARASINDAKİ GERİLİMİ AZALTMAYA ÇALIŞIYOR

Al Monitor'un aktardığı haberde "gazeteci ve insan hakları savunucusu" olarak tanıtılan Rana Habaş El Ahmedi isimli kişiden ABD'nin Arap aşiretleri PYD ile uzlaştırmak için adımlar attığına yönelik bilgiler aktardı.

Buna göre 3 Mayıs'ta Ayn İsa'da Arap aşiretleriyle PYD yetkililerinin buluşturulduğu bir toplantı düzenlendi. Burada gündeme gelen konunun yine Deyrizor'daki Arap protestoları olduğu belirtildi.

Ayrıca ABD'nin Arap aşiretlerinin yaşadıkları bölgede altyapının iyileştirilmesi, taleplerin karşılanması, kendi bölgelerinin petrol gelirlerinden yararlanabilmeleri için girişimlerde bulunduğu ifade edildi. Bunun en önemli amacının ise Arap aşiretlerle PYD arasındaki gerilimi sona erdirmek olduğu aktarıldı.

RUSYA ve ESED REJİMİ O TOPLANTIYI KINADI

Ayn İsa'da gerçekleştirilen toplantıya 60 aşiretten 5 bin kişinin katıldığı iddia edilirken, Rusya ve Esed rejiminin toplantıyı kınadığı aktarıldı.

11_18

SURİYELİ GAZETECİ: ABD ve SUUDİ ARABİSTAN, FIRAT'IN DOĞUSUNU İRAN İLE OLASI ÇATIŞMAYA HAZIRLIYOR

Esed rejimi destekçisi Suriyeli gazeteci yazar Firas Allavi'nin haberde aktarılan ifadesine göre "ABD ve Suudi Arabistan Fırat'ın doğusundaki dengeye ayar vermek için IŞİD sayfasını kapatıp aşiretleri kazanma konusunda anlaştı."

Suriye televizyonuna konuşan Allavi, anlaşmanın bir diğer amacının “bölgeyi, Fırat'ın batısında aşiretlerin yaşadığı bazı yerleri kontrol eden İran mislileriyle olası çatışmaya hazırlamak” olduğunu, ABD ve Suudi Arabistan'ın böyle bir çatışma çıkması halinde aşiretlere askeri ve siyasi destek vaat ettiklerini öne sürdü.

Haber Ara