Dolar

32,3285

Euro

35,0759

Altın

2.301,62

Bist

9.038,72

'PYD, Barzani'ye darbe yapacak' iddiası

Haber7.com yazarı Taha Dağlı bugünkü köşe yazısında PYD'nin Mesut Barzani'ye darbe yapacağını iddia etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-08 11:03:05

'PYD, Barzani'ye darbe yapacak' iddiası

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Dağlı, 'PYD'nin darbe planı' başlıklı yazısında Suriye ve Irak'ta PYD'nin önündeki en büyük engellerden birinin Mesut Barzani olduğunu belirten yazar örgütün Barzani'nin ''başına çorap örecek bir darbe planı''nı işleme koyduğunu iddia etti. Oluşturulan ittifak içerisinde PKK'nın da yer aldığını belirten Dağlı, ''Amaç, Erbil'de darbe yapıp, Mesut Barzani'yi devirmek'' şeklinde yazdı.

DARBE PLANI İŞLEME KONDU

Suriye ve Irak'ta PYD'nin önündeki en büyük engellerden biri Mesut Barzani. Terör örgütü, Barzani'nin başına çorap örecek bir darbe planını işleme koydu.

Mayıs ayının ortalarında Kuzey Irak'ta Talabani ekibi harekete geçti. Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği ile Goran hareketi arasında bir anlaşma imzalandı.

AMAÇ MESUT BARZANİ'Yİ DEVİRMEK

Barzani karşıtı bir ittifak resmen hayata geçirildi. Oluşturulan ittifakın çatısı altında PKK da var. Amaç, Erbil'de darbe yapıp, Mesut Barzani'yi devirmek.

Kuzey Irak'ta Bölgesel Yönetimin lideri Mesut Barzani ve onun liderliğindeki Kürdistan Demokratlar Partisi ile diğer gruplar arasında uzun süredir ihtilaf var. Bu ihtilaf özellikle bağımsızlık konusunda hep ön plana çıkıyordu.

BARZANİ KARŞITI GRUP İRAN'A BAĞLI

Barzani, bağımsızlık referandumu yapılmasından yana tavrını sık sık ortaya koyarken, Talabani'nin partisi ya da Goran bu çağrılar karşısında Barzani'yi eleştirmekle kalıyordu.

Zira Barzani karşıtı grubun en büyük korkusu “bağımsızlık” diyerek İran'ı kızdırmak çünkü Talabani'nin de diğerlerinin de tıpkı Bağdat hükümetinde olduğu gibi İran kontrolü altında olduğu bir gerçek.

TALABANİ'NİN YEĞENİYLE MÜSLİM BİR ARADA

Barzani karşıtı ittifakın ilk icraatına gelince. PKK'yı da çatısında bulunduran darbe ekibi, Suriye'de PYD ile bir araya geldi. Yani Talabani, Irak'ta PKK'yı, Suriye'de ise onun uzantısı olan PYD'yi müttefik aldı.

TALABANİ VE MÜSLİM BARZANİ'YE SESLENDİ

Celal Talabani'nin yeğeni Lahur Talabani ile ekibi bir süredir Kobani'deydi. Talabani Kobani'de, PYD terör örgütünün lideri Salih Müslim ile görüştü. Kobani'den Erbil'e bir mesaj verildi, çağrı yapıldı, o da sınırların açılması yönündeydi.

Talabani ile Salih Müslim, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin Lideri Mesut Barzani'ye seslendi, Suriye-Irak sınırının açılması çağrısında bulundu.

Kuzey Irak ile Suriye arasındaki sınır kapısı Semelka, Barzani'nin kontrolünde bulunuyor. Ve kapı kapalı tutuluyor. 24 Mayıs'ta PYD'den bir heyet, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine bir başvuruda bulunmuş ve sınırın açılmasını istemişti.

ERBİL YÖNETİMİ BU TALEBİ REDDETTİ

Erbil yönetimi PYD'nin bu talebini daha öncekiler gibi reddetti, politik ve siyasi görüş farklılıkları nedeniyle sınırın kapalı kalacağını vurguladı.

PYD'nin Suriye-Irak topraklarında yayılmasının önündeki en büyük engel olan Barzani'ye yönelik, Talabani çatısında, PKK ve PYD'nin yer aldığı bir darbe ittifakı kuruldu.

Bu ittifak Irak-Suriye sınırının açılması için baskılara başladı. Bununla birlikte Rakka'da DAEŞ'e karşı yapılan operasyon da PYD'nin, Erbil'e karşı elini güçlendiren bir başka koz.

Çünkü çatışmalar sırasında yaralananların, tedavi için Irak'a gönderilemiyor olması da PYD terör örgütü tarafından kullanılıyor. Rakka'da çatışma ortamı devam ettikçe, Erbil'e de sınırların açılması için baskı sürecek. Erbil düşerse, PYD-PKK'nın Suriye ve Irak'taki yapılanması da bir hayli güçlenmiş olacak.

Haber Ara