Dolar

32,3350

Euro

35,1123

Altın

2.309,02

Bist

9.079,97

PYD: Astana'da olmalıydık!

PYD Eş Başkanlık Danışmanı Siyanek Dibo, Rojava'da bulunan PYD'nin Astana'ya davet edilmemesini eleştirdi ve ekledi: 'Moskova ile iyi olan ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz.'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-25 19:50:00

PYD: Astana'da olmalıydık!

Sputnik'e konuşan Dibo, "PYD olarak da Moskova ile tarihsel ve modern ilişkilere sahibiz" dedi. Rusya ile siyasi ve sosyal alanlarda da bu ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen Dibo, 15 Aralık 2016 tarihinde Suriye'deki Hmeymim Askeri Üssü'nde Rus yetkililerle Kürt partilerin yaptığı toplantıdan sonra, Rus yetkililerle aralarında herhangi bir temasın olmadığını da belirtti.

'DEMOKRAT BİR ANAYASAYI DESTEKLERİZ'

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki görüşmelerin ardından Rus heyetinin başkanlığını yapan Aleksandr Lavrentyev, Rus uzmanların hazırlamış olduğu yeni anayasa taslağını Suriyeli muhaliflere sunduğunu açıklamıştı.

Gelişmeyi değerlendiren Dibo, şöyle konuştu:

"Rusya'yı Suriye ve genel olarak Ortadoğu'daki sorunların demokratik çözümünde önemli bir taraf olarak görüyoruz. Dolayısıyla demokratik bir anayasayı, bütün Suriye'yi içine alacak bir toplumsal sözleşmeyi, kimin önerdiğini bakmaksızın destekleriz. Anayasayı tartışmaya, geliştirmek için katkı sunmaya hazırız; özellikle de Rusya ya da ABD tarafından hazırlanmışsa."

"ASTANA'DA OLMALIYDIK"

23-24 Ocak tarihleri arasında Rusya, Türkiye ve İran'ın öncülüğünde Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen toplantıya çağrılmayan Rojava'daki PYD yönetimi, bu durumu eleştirerek çıkacak sonuçların kendilerini bağlamayacağını açıklamıştı. YPG ve YPJ güçleri de alınacak askeri kararların kendileri açısından bağlayıcı olmayacağını beyan etmişti.

Astana'da alınan kararların kendileri için bağlayıcılığı olmayacağını bir kez daha hatırlatan Dibo, muhaliflerin de Astana sonuç bildirgesini kabul etmediğine dikkat çekti:

"Diğer taraflar da sonuç bildirgesini kabul etmedi. PYD olarak sonuca dair bir görüşümüz var. Muhalefet adına katılan heyet, önemli, samimi ve esaslı ifadeleri sildi. Suriye'nin geleceğine seküler bir devlet olmalı. Muhalefet adına katılan silahlı gruplar buna katılmıyor."

'CENEVRE'DEN HENÜZ DAVETİYE GELMEDİ'

Astana görüşmelerinin ardından Cenevre konferansı hakkında da konuşan Dibo, Kürtlerin Cenevre'ye katılım durumunun şubat ayında netleşeceğini belirtti:

"Henüz ne bize ne de bildiğim kadarıyla başkasına davetiye gelmedi. Birincisi; sorunun çözümü için, sorunun içerisinde yer alan ve soruna etkide bulunan herkesin görüşü alınmalıdır. İkincisi; davetiye gönderimi konusunda da bir hazırlığın olması gerekiyor. Yeni araçlar lazım. Bugün Suriye'de iki görüş hakim; kimisi siyasi çözümden yana, kimisi de askeri çözümden. Biz birincisini savunuyoruz, sorunun siyasi yol ve yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz."

PYD'nin Suriye'nin geleceği için siyasi projeye sahip olduğunu ifade eden Dibo, çağırılmaları durumunda katkı sunmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

 

Haber Ara