Dolar

32,3432

Euro

35,1171

Altın

2.307,86

Bist

9.079,97

Putin: Türkiye ve İran ile çalışacağız

Bugün geleneksel canlı yayın programında halkın sorularını yanıtlıyan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Suriye meselesinde birlikte belirgin bir ilerleme kaydettiğimiz partnerlerimiz Türkiye ve İran ile yapacağız. Elbette bu ülkedeki krizin tarafı olan ABD gibi ülkeler de bu çalışmalara dahil olabilir' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-20 17:21:41

Putin: Türkiye ve İran ile çalışacağız

buyuk_31

Bugün geleneksel canlı yayın programında halkın sorularını yanıtlıyan Rusya Devlet Başkanı Putin, “Suriye meselesinde birlikte belirgin bir ilerleme kaydettiğimiz partnerlerimiz Türkiye ve İran ile yapacağız. Elbette bu ülkedeki krizin tarafı olan ABD gibi ülkeler de bu çalışmalara dahil olabilir" dedi.

 Putin'in geleneksel televizyon yayını bugün saat 12.00'de başladı.

Rus liderin halkın huzuruna çıkacağı program Pervıy, Rossiya 1, Rossiya 24, NTV, OTR, MİR televizyon kanalları ile Mayak, Vesti FM ve Radio Rossii radyo kanallarından naklen yayımlanıyor.

Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezinin (VTsİOM) anketine göre, Rusya halkının yüzde 75'i Putin'in canlı yayınını takip ediyor. Halkın yüzde 29'u ise programı baştan sona izleyeceğini söyledi.

Putin, geçen sene 4 saat 20 dakika süren canlı yayında 79 soru yanıtlamıştı.

Rusya Devlet Başkanı, 2001 yılından bu yana her sene canlı yayında hakın sorularını yanıtlıyor.

Putin'le Direkt Hat programına siber saldırı girişimi

Putin'le Direkt Hat programının sunucularından biri, canlı yayın esnasında çağrı merkezine ülke dışından bir DDos saldırısı gerçekleştirildiğini söyledi. Bu nedenle görüntülü bağlantılarda kesintiler olduğunu belirten sunucu, saldırının engellendiğini de ekledi.

Sputnik'in bağlı olduğu Rossiya Segodnya ve RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan Twitter açıklamasında, söz konusu DDos saldırısının Ukrayna'dan gerçekleştirildiğini söyledi.

Putin'in sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

"Günümüz dünyasında önemli olan silahların değil, ekonominin gücü"
 
Ülkenin savunma bütçesinden de bahseden Putin, "Rusya, savunma bütçesini daraltmasına rağmen hâlâ büyük bir askeri güç olarak kalmayı başarabilmiş tek ülke. Ayrıca nükleer güç olarak diğerleriyle eşit düzeyde kalmayı  başarmakla kalmıyor, onların iki üç adım önünde yer alıyoruz" dedi.

Putin ayrıca ekonomink gücün önemini de vurgulayarak "Günümüz dünyasında önemli olan silahların değil, ekonominin gücüdür. Bunun için de ulusal projelere gereksinimimiz var" ifadelerini kullandı.

"Tembellikle savaşmanın tek yolu çalışmak"
 
Rus lider, tembellik hakkında ne düşündüğü soruluncaysa şunları söyledi: "Yanlış hatırlamıyorsam psikologlar tembelliğin, vücudun dinlenme isteğinden ortaya çıkan son derece normal bir durum olduğunu söylüyorlar. Dinlenmek insana gerekli olan bir şey ve o yüzden dinlenmek de gerekiyor. Tembellikle savaşmanın tek yolu ise çalışmaya başlamaktır."

'Birilerinin yerine robotları çalıştıracaksak Kasperskiy ya da Yandex'e danışmamız gerekir'
 
'Devlet memurlarının yerini robotların alması önerisine nasıl baktığı sorusu' üzerine ise Putin şunları söyledi:

"Eğer birilerinin yerine robotları çalıştıracaksak o zaman bu konuda Kasperskiy ya da Yandex'e danışmamız gerekir. Zira ne de olsa robotları birilerinin programlaması gerekecek."

Putin en çok utandığı anısı: "Asla unutmayacağım"
 
Putin 'hiç utanma duyup duymadığı ve ne gibi durumlarda utandığına' ilişkin bir soru karşısında şunu söyledi:

"Bu ciddi bir soru, milyonlarca kişi izlerken bundan  bahsetmek de hiç kolay değil. Tabii ki her normal insan gibi benim de utandığım anlar oluyor. Bunun hakkında konuşmak benim için kolay değil fakat yine de olanları anlatacağım: 2000'li yılların başlarıydı, ülke zor durumdaydı. Bir bölgeyi ziyaret ediyorduk. İş gününün sonunda, karanlıkta arabaya doğru yürüyordum. Birden bire yaşlı bir kadın ortaya çıktı. Belli belirsiz bir şeyler söyledi ve sonra da aniden dizlerinin üzerine çöktü. Bana bir not uzattı. Mutlaka bakacağımı söyleyip notu yardımcılarıma verdim. O notu kaybettiler. Bunu asla unutmayacağım. Bu olayı düşününce şimdi bile utanıyorum."

'Türkiye ve İran'la Suriye için anayasa komitesi çalışmaları yapacağız, ABD gibi ülkeler de dahil olabilir'
 
Bolton: ABD, Rusya ve diğerlerine bedel ödetmek için siber saldırı düzenliyorRusya lideri Putin, ABD ile Suriye konusunda 'büyük bir anlaşma' imzalamalarının mümkün olup olmadığı şeklindeki bir soru karşısında da şu ifadeleri kullandı: "Biz ne müttefiklerimizi ne çıkarlarımızı ne de prensiplerimizi pazarlık konusu yaparız. Fakat partnerlerimizle belli başlı mühim konuların çözümü için ortak bir anlayışta birleşebilir, uzlaşabiliriz."

Rusya lideri şöyle devam etti: "Ortak çabalarımızla çözümlememiz gereken başlıca sorunlardan biri de, Suriye için bir anayasa komitesi oluşturmak ve bu komitenin çalışmalarını başlatmak ve çalışma kurallarını belirlemektir. Bunu başta, Suriye meselesinde birlikte belirgin bir ilerleme kaydettiğimiz partnerlerimiz Türkiye ve İran ile yapacağız. Elbette bu ülkedeki krizin tarafı olan ABD gibi ülkeler de bu çalışmalara dahil olabilir."

"Fırsat olursa Trump'la görüşmeye hazırım"

Putin, bir fırsat olması hâlinde ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi, ancak ABD'deki yaklaşan seçim kampanyası sürecinin ilişkilerin iyice gerilmesine de sebep olabileceğini belirtti.

Trump daha önce bu ay Japonya'da düzenlenecek G20 zirvesinde Rus liderle bir araya gelmeyi beklediğini açıklamıştı.

Tutuklanan Ukraynalı denizciler

Putin, Kasım 2018'de Kırım açıklarında Rusya sınırlarını ihlal ettikleri için tutuklanan Ukraynalı denizcilerin akıbetinin, Ukrayna'da tutulan Rusya vatandaşlarının akıbetinden bağımsız bir biçimde değerlendirilemeyeceğini söyledi: "Bu tip meseleler diğer olaylardan tamamen bağımsız bir biçimde, tek başlarına çözümlenemez."

"Golunov olayının benzerinin yaşanmaması için polisin eylemleri üzerindeki kontrol artırılmalı"
 
Putin'le Direkt Hat programında, uyuşturucu üretme ve bulundurma suçlamasıyla gözaltına alınan fakat suçlamaya delil olarak gösterilen maddelerin üzerinde parmak izinin bulunmaması ardından çıkan skandal üzerine serbest bırakılan Rus gazeteci İvan Golunov da gündeme geldi.

Rus lider Golunov olayının bir benzerinin yaşanmaması için polisin eylemleri üzerinde kontrolün artırılması gerektiğini söyledi.

"Brejnev döneminde böyle değildi" diyen izleyiciye yanıt

Putin, canlı yayın esnasında ekrana yansıyan izleyici yorumlarından birine tepkisiz kalamadı. Ekrana yansıtılan söz konusu mesajda Putin'in yönetim dönemiyle, SSCB'yi 1964-1982 yıllarında yöneten Brejnev'in dönemi karşılaştırılıyor ve 'Brejnev döneminde hiç böyle değildi' deniliyordu.

Putin buna ilişkin olarak, "Haklısınız Brejnev döneminde hiç böyle değildi. Çok daha farklıydı. Bu da Sovyetler Birliği'nin dağılmasına neden olmuştu" dedi.

"Geçen yıl 25.7 milyar dolar değerinde tarım ürünü ihraç ettik, biri bunu 10 yıl önce söyleseydi gülerdik"

Putin Rusya'nın tarım ihracatına ilişkin olarak şunları söyledi: "Eğer 10 yıl önce birisi bize gelip 25.7 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç edeceğimizi söyleseydi, bu söyleyen kişinin yüzüne gülerdik. Elini sıkıp ona, 'İyi fakat gerçekleştirilemeyecek olan niyetleriniz için teşekkür ederiz' derdik. Ancak geçen yıl 25.7 milyar dolar değerinde tarım ürünü ihraç ettik."

Bunun üzerine Rus lider, ülke dışına tarım ürünü satışlarını 2024'e kadar 45 milyar dolara çıkaracaklarını söyleyip "Bu oldukça ulaşılabilir bir hedef" dedi.

"Ulusal çıkarlarımızı tamamen bırakırsak değişiklik olacağına mı inanıyorsunuz?"

Putin'e, 'Rusya'da birçok kişinin ekonomik anlamda yaşadığı sorunları Batı'nın uyguladığı yaptırımlarla ilişkilendirdiği' ve 'Rusya'nın Batı'yla ne zaman barış yapacağı' şeklinde bir soru da yöneltildi.

Rusya lideri ise soru karşısında "Barışmak da ne demek? Biz kimseyle kavga etmedik. Böyle bir arzumuz da yok" dedi ve şunları söyledi

"Rusya (yaptırımların getirildiği) 2014'ten beri 50 milyar dolar kaybetti. Bunun yanında kendi yaptırımları yüzünden AB 240 milyar; ABD ise 17 milyar kaybetti. Bütün bu yaptırımların bu ülkelerin ekonomisine yansıması var, pazarımızı kaybediyorlar."

Bunun yanında yaptırımların, dışarıdan alınan ürünler yerine yerlilerinin üretilmesi programı bakımından bir dizi Rus sektörünün gelişmesine neden olduğunu da kaydeden Rus lider şöyle devam etti:

"Batı'yla barışmamız söz konusu olamaz. Eğer teslim bayrağını çekip temel ulusal çıkarlarımızı tamamen kenara bırakırsak, o zaman birtakım değişiklikler olacağına mı inanıyorsunuz? Belki dışarıdan ufak tefek sinyaller gelir, ama ciddi anlamda bir değişiklik olması beklenemez. Bizi Donbass'ı işgal etmekle suçluyorlar. Bu kocaman bir yalan."

'ABD'nin yaptırım hamleleri Çin ekonomisinin gelişmesini önlemeyi amaçlıyor'

Rusya lideri Putin, ABD'nin Huawei başta olmak üzere Çin'e yönelik ekonomik yaptırımları hakkında da yorumlarda bulundu.

ABD'nin 'ülke güvenliği açısından tehdit oluşturduğu' iddiasıyla Huawei'nin uluslararası anlamda baskı altına alınması için attığı adımları yorumlayan Putin, söz konusu yaptırım kararlarının Çin ekonomisinin gelişmesini önlemeyi amaçladığını söyledi.

Rusya'nın Donbass'i işgal ettiğine ilişkin suçlamalar bütünüyle yalandır

Rus lider, Ukrayna'daki aşırı milliyetçi hareketler yüzünden ülkenin doğusunda tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki duruma ilişkin canlı yayında aldığı bir soru üzerineyse "Rusya'nın Donbass'i işgal ettiğine ilişkin suçlamalar bütünüyle yalandır" vurgusunu yaptı.

'Çöp sorunu, toplumun tüketim toplumuna dönüşmesiyle giderek derinleşiyor'

Rusya lideri, çöplerin birikmesi ve geri dönüşüm sisteminin çok yerleşmiş olmamasına ilişkin aldığı bir soru üzerine şunları söyledi:

"Çöp sorunu toplumun tüketim toplumuna dönüşmesiyle giderek derinleşiyor. Yeni paketler üretiliyor, çok fazla plastik kullanılıyor. Pasifik Okyanusu'nda Avrupa ülkeleri boyutunda çöp adaları oluşmuş durumda. Bu kesinlikle çözüm üretilmesi gereken bir konu"

Programın ilk sorularından biri beklendiği gibi ekonomi hakkındaydı. Putin, halkın gelirlerinin düşmüş olması hakkındaki soru karşısında şunları söyledi: "Enerji pazarındaki durumun, ekonomimize hoş olmayan bir etkisi oldu. Fakat gelirler yavaş yavaş artıyor. Reel gelirlerse kremi ödemeleri nedeniyle düşüyor. Merkez Bankası'nın buna dikkat etmesi gerek."

Rusya ekonomisi 'dış şoklar' nedeniyle zarar görse de gelişme gösteriyor
 
Putin'le Direkt Hat programının ilk bir saati, halkın ekonomik sorunlarıyla ilgili sorulara ayrıldı. Rus lider bu soruların karşısında, hükümetin modernleştirme faaliyetleri kapsamında sosyal harcamaların artırılacağının sözünü verdi.

Putin, Rusya ekonomisinin petrol fiyatlarının düşünü ve yaptırımlar gibi 'dış şoklar' nedeniyle belli bir zarar görse de ekonominin geçmişe göre gelişme gösterdiğini belirtti.

Rus lider, bu gelişmeye örnek olarak çift rakamları görmüş olan enflasyon oranının şu anda yüzde 5'in altına düşmüş olmasını gösterdi.

'Halkın gelirlerinde stabil bir iyileşme var'

Putin, ekonomik sorunlar nedeniyle zorluk çeken insanlar için yaşamanın ne zaman daha kolay hâle geleceği sorusu karşısında ise, ekonominin hem varlıklı kesim hem orta sınıf hem de yoksul kişilerin hayatında olumsuz etkilerinin olduğunu fakat halkın gelirlerinde stabil bir iyileşme izlendiğini söyledi.

Halkın gelirlerine ilişkin birtakım rakamlar veren Rus lider şöyle devam etti: "Beni televizyondan izleyen insanların, sözünü ettiğim maaşları almadıklarından dolayı kızmalarını istemem. Ben ortalama gelirlerden söz ediyorum. Kazanılan ücretler, sektörden sektöre ve bölgeden bölgeye değişim göstermekte."

"Sıcaklar yüzünden az soru gelmiş olabilir"

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, Putin'e geçen yıllara göre daha az soru yöneltilmesinde "sıcak havanın" etkisi olabileceğini söyledi. Putin'e sorulan soru sayısının farklı etkenlere bağlı olduğunu belirten Peskov, "Havalar sıcakken, doğal olarak, insanlar daha az televizyon izliyor, bilgisayar karşısında daha az zaman geçirmek istiyor" dedi.

Putin'in canlı yayın programı öncesi istatistiki bilgileri gözden geçirdiğini belirten Peskov, Rus liderin ayrıca Kremlin uzmanlarıyla 5-6 saat süre bir görüşme yaparak canlı yayına hazırlandığını söyledi.  (Turkrus, Sputnik)

Putin'e canlı yayın öncesi 2013'te 3 milyon, 2015'te 3,25 milyon soru gelmişti. Son üç yıldır ise soru sayısı 2,5-2,8 milyon civarındaydı. 

 

Haber Ara