Dolar

32,5853

Euro

34,7947

Altın

2.507,22

Bist

9.693,46

Putin: Suriyelilerin evlerine dönme fırsatı doğdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, video konferans olarak Beşar Esad ile yaptığı görüşmede, 'Rusya, Suriye'de uzun vadeli çözüme katkı sunulması, ülkenin egemenliğini, bağımsızlığını, birliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden sağlanması için aktif çaba göstermeye devam edecek' dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-09 14:35:00

Putin: Suriyelilerin evlerine dönme fırsatı doğdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, video konferans görüşmesi yaptığı Beşar Esad'a Moskova'nın Suriye'deki durumun normalleşmesi için çaba göstermeye devam edeceğini söyledi.

'Türkiye ve İran'la yaptığımız çalışmalara değinmeden geçemeyiz'

"Bu bağlamda Rusya'nın Türkiye ve İran'la Astana formatı kapsamında yürüttüğü çözüme dönük çalışmalara değinmeden geçemeyiz. Ortak çabalar sonucunda birçok şey başarıldı" diye devam eden Rus lider, söz konusu çabalar sonucunda uluslararası terör yuvasının neredeyse yok edildiğini vurguladı.

Putin, Suriye'nin büyük bölümünde barışın sağlanmasının sığınmacıların kitleler halinde dönmeleri için gereken koşulları oluşturduğunu kaydetti.

“Suriyelilerin evlerine dönme fırsatı doğdu”

Putin, "Şu anda Suriye topraklarının büyük bölümünde barış, sükûnet sağlanmışken sığınmacıların kitleler halinde evlerine dönmeleri için güzel bir fırsat doğdu. Bu sürecin zorlama olmadan doğal bir şekilde ilerlemesi önem taşıyor. Her Suriyeli, siz sayın Devlet Başkanı ve Suriye yönetimi tarafından barışçıl bir yaşam kurmak için atılan adımlar da dahil, ülkenizdeki durum hakkında güvenilir bilgiler edinerek kendi başına karar vermelidir" ifadelerini kullandı.

Putin, Suriye dışında 6 buçuk milyondan fazla sığınmacı bulunduğunun, bu kişilerin büyük bölümünün çalışma kapasitesine sahip olduğunu ve ülkenin yeniden inşasında yer alması gerektiğini ifade etti.

Esad: Şam'da yapılacak konferanstan çok umutluyuz

Beşar Esad ise, Suriyelilerin 11-12 Kasım'da Şam'da yapılacak Uluslararası Sığınmacı ve Yerelde Yer Değiştiren Kişiler Konferansı'ndan uygulanabilir sonuçlar beklediklerini söyledi.

Esad, "Bu konferanstan çok umutluyuz. Sonuçlarının uygulanabilir olacağını umuyoruz. Diğer ülkelerin konferansa katılım konusundaki ilgisinden memnunuz" diye konuştu.

Birçok sığınmacının terör korkusuyla, diğerlerinin ise altyapının yıkılması, işlerini kaybetmeleri nedeniyle evlerini ve ülkelerini terk ettiğini belirten Esad, konferansın Suriye'ye yönelik ekonomik ablukanın delinmesine yardım etmesini umduklarını, zira ablukanın Suriyeli sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanmasını engellediğini vurguladı.

Sputnik

Haber Ara